Aktuális

50 ezer menekültet toloncolnának ki Ausztriából

Az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint 50 ezer menekültet toloncolnának ki Ausztriából három éven belül.

Az osztrák belügyi tárca álláspontja alapján a legfőbb szempont, hogy kevesebb menekült lépje át Ausztria határait, úgy gondolják “ez jelenti a megoldást a problémákra”.

A menekültekkel szemben gyorsított kitoloncolási eljárást alkalmaznak majd, szorgalmazzák az országok között érvényben lévő, további kiadatási szerződések létrejöttét és a visszaküldés miatt indított járatok sűrítését. Az értesülések szerint a bevezetendő intézkedés a tartományok és az állam között január 20-án született menekültügyi intézkedés egyik része.

Maximálnák a befogadható menekültek számát Ausztriában

Az elmúlt héten arról döntöttek Ausztriában, hogy 2016-ban maximálisan 37.500 menedékkérőt engednének az országba, 2019-ig ez a szám legföljebb 130 ezerre emelkedhet. Ugyanakkor bővítik a biztonságos országok körét, Marokkó, Algéria, Tunézia, Grúzia, Mongólia és Ghána is felkerül a listára. Az ezekből az országokból érkező menekültek kérelmét gyorsított eljárás keretein belül, 10 napos határidővel vizsgálják.

Svájci mintára pénzt adnának azoknak a menekülteknek, akik önként hagyják el Ausztriát. A tervek szerint amennyiben a menekült a kérelmének benyújtását követő három hónapon belül hazautazik, 500 eurós “visszatérési” segélyt kap, ha csak hat hónap után teszi meg, az összeg 250 euróra csökken.

50 ezer menekültet toloncolnának ki Ausztriából az elkövetkező 3 évben

Információs kampánnyal tájékoztatnák a menekülteket

Az osztrák kormány az új intézkedések bevezetése mellett információs kampányba is kezd, a bevándorlók országaiban és saját közösségi oldalain teszi közzé az európai bevándorlási szabályokat. A felvilágosító kampány célja, hogy a menekültek ne induljanak “téves elvárásokkal és hamis reményekkel” Európába.

A héten a hivatalába beiktatott védelmi miniszter, Hans-Peter Doskozil az osztrák közszolgálati televízióban (ORF) vasárnap megerősítette, a kitoloncoláshoz a hadsereg további járműveket bocsát rendelkezésre. A miniszter szerint a haderőben tervezett költségtakarékossági intézkedéseket az új kihívások tükrében alakítják át.

Az osztrák belügyminisztérium előzetes adatai szerint 2015-ben 90 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában azok, akiket még “Isten hozta a menekülteket” feliratok fogadták Bécsben. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben 11 ezer menekült érkezett az országba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top