Aktuális

Félmilliós giccsadót vethet ki Óbuda önkormányzata

Akár félmilliós giccsadóra számíthat az, aki csiricsáré házat épít, és az az önkormányzat szerint elcsúfítja az utcaképet.

Az új fajta helyi adó bevezetésével azt szeretné elérni Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, hogy ne épülhessenek a kerületi szabályozással össze nem egyeztethető lakóépületek azt követően sem, hogy a kormány az új lakóépületek esetében megszüntette az engedélyeztetési eljárást. 2016-tól ugyanis már csupán bejelentési kötelezettséget írnak elő a jogszabályok.

Az egyszerűsítéssel a kormány enyhíteni akart – a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) összefüggésben – az újonnan felépítésre kerülő lakóházak, lakóépületek létrehozásához szükséges adminisztrációs kötelezettségeken.

Építésügyi szakemberek ugyanakkor attól tartanak, a könnyítéssel az építési kultúra és ízlés is jelentősen átalakulhat, vagyis sorra megjelenhetnek a giccses kivitelezésű családi házak. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere szerint a kerületben “az építészeti minőség és a településkép romlása várható”, ezért a kerület vezetői a megoldást az új típusú adó kivetésében találták meg.

Félmilliós giccsadót vethet ki Óbuda önkormányzata

A giccsadó hatálya azokra az épületekre terjedne ki, amelyek a főbb építési előírásoknak ugyan megfelelnek, ám a helyi településképi előírásokat már nem veszik figyelembe, megbontva így az utcakép esztétikai egységét, hangulatát.

Mivel az adót nem vagyoni típusú adóként vezetnék be, elsődlegesen nem az adóztatott ingatlan értéke, nagysága képezné annak tárgyát, hanem a kerületi szabályoktól való eltérés ténye. A tervezett adó mértéke is elrettentő mértékű, ugyanis évi 500 ezer forintot kellene fizetni a csiricsáré házak tulajdonosainak – írja a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top