Aktuális

Az autóvezetés segít megőrizni az agy épségét

Sokan féltik idős rokonaikat az autóvezetéstől, pedig valójában mentális és fizikai egészségükre is jó hatással lehet, ha a volán mögött maradnak.
Az autóvezetés segít megőrizni az agy épségét

A kérdés, hogy szabad-e autót vezetni időskorban, megosztja az embereket. Elsőre azt gondolnánk, hogy az öregedéssel járó kellemetlenségek – mint a szem fokozatos romlása, ízületi fájdalmak vagy akár a lassabb reakcióidő – mind azt indokolják, hogy ahogy öregszünk, fel kell hagynunk az autóvezetéssel.

Erre cáfolnak rá a közelmúltban végzett kutatások. A Columbia Egyetem professzora, dr. Guohua Li elmondta, hogy azoknál az időseknél, akiknek felnőtt élete szerves részét képezte a mindennapos autóvezetés, az azzal való felhagyás depresszióhoz és az általános egészségi állapot megromlásához vezet. Viszont ha a volán mögött maradnak, az segít az önkontroll és a függetlenség érzetének fenntartásában. Ez fokozottan igaz azoknál az embereknél, akik olyan helyen laknak, ahol rosszak a tömegközlekedési lehetőségek, és autó nélkül teljesen elszigetelnék magukat a külvilágtól.

Az időskori autóvezetés mellett a legerősebb érv mégis az, hogy segít az agy normál működésének megőrzésében, hiszen folyamatos edzésben tartja azt. Így megelőzhető az olyan betegségek kialakulása, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top