Aktuális

Ennyit tud egy muszlim nő

Mennyire képzettek a muszlim nők? Mennyire tudnak beilleszkedni a nyugati társadalmakba? Mennyire szabad általánosítani? Mutatjuk!

Pár nappal ezelőtt David Cameron brit miniszterelnök a The Times napilapban írt először arról a javaslatáról, hogy ki kellene utasítani az országból azokat a muszlim nőket, akik nem beszélik megfelelően az angol nyelvet.

Ennyit tud egy muszlim nő
Forrás: twitter – #traditionallysubmissive

Szerinte ez lenne a megfelelő eszköz ahhoz, hogy ezen nők férjei komolyan vegyék a női integráció kérdését – vagyis így akar harcolni azokkal a muszlim férfiakkal szemben, akik uralkodnak a nők felett. Szerinte sokan vannak, akik olyan országból jönnek, ahol “a férfiak talán nem akarják, hogy a nők angolul tanuljanak, hogy integrálódjanak”, ám ez Nagy-Britanniában nem elfogadható.

A kitoloncolás előtt azonban van még egy lépcső: az állam 20 millió fontot különített el a muszlim nők nyelvoktatására, és csak azután jön a kiutasítás, ha a rendelkezésükre álló 2,5 év alatt sem tudják elsajátítani az ország nyelvét.

Az 53 millió lakosú Angliában nagyjából 2,7 millió muzulmán él.
 

Javaslata – ami októbertől lép életbe – természetesen kapott hideget és meleget, sokak szerint Cameron sértően általánosít és alaptalanul megbélyegez egy egész közösséget, de maguk a muszlim nők is sérelmezik a miniszterelnök szavait, a Twitteren pedig rengetegen csatlakoztak ahhoz a cunamihoz, melyben arccal és egy vallomással (#traditionallysubmissive hashtag alatt) mutatják meg, mennyit is érnek ők.

 3 gyermek édesanyja, 9 unoka nagymamája, gyógyszerész PhD-vel, 40 év kórházi és gyógyszertári tapasztalat, gyógyszerészoktató, szeret kötni a családnak, 5 nyelven beszél

 Karate fekete öv, törekvő természettudós, a történelem és a nyelvek rajongója

 Újságíró + író, büszke édesanya, méhész

 Otthon született, otthon tanított 3 hölgy édesanyja, a második mesterképzés folyamatban, arabul tanul, ami a 6. idegen nyelv, amit beszél, szónok, aktivista

 3 szemész édesanyja, lelkes Liverpool FC-drukker

Szóvivő, humanitárius önkéntes, szónok, 3 nyelven beszél, hegedül

És még többen…

 Forrás: nytimes

Muszlimok az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top