Aktuális

Szmogriadó: Budapesten érvénybe lépett a tájékoztatási fokozat

A levegő magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A fővárosban szombaton tíz, vasárnap tizenegy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlageredménye. A meteorológiai előrejelzések szerint pedig hétfőn sem várható nagymértékű javulás.

A tájékoztatási fokozat annak a légszennyezettségi küszöbértéknek elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra vagy a krónikus betegekre. Ilyenkor asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Így elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne szellőztessenek, és ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban.

Az elmúlt napokban több településen hívták fel a figyelmet a megnövekedett légszennyezettségre, például Miskolcon és Debrecenben. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legutóbbi adatai szerint a levegő magas szállópor-tartalma miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán veszélyes a levegő minősége. Emellett Budapest, Vác, Hernádszurdok, Oszlár és Eger levegőjét egészségtelennek minősítette az OKK.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top