Aktuális

Bővült a gyed extra

Bővült január elsejétől a gyed extra, a gyerek hat hónapos kora után dolgozni kezdhet a szülő, miközben nem esik el a családtámogatásoktól.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a gyed extráról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 2014-ig, ha a szülők mindketten dolgoztak a háromévesnél fiatalabb gyermek mellett, akkor elestek a családtámogatásoktól, nem kaptak gyedet, illetve gyest. Ezen a rendszeren változtatott a gyed extra bevezetése.

Bővült a gyed extra

Mivel a másfél és kétkeresős családmodell az életképes, sokan kényszerülnek rá, hogy kisgyermek mellett munkát vállaljanak. A kormány ennek a lehetőségét teremtette meg a gyed extra bevezetésével.

A kormány nem szeretné megmondani, hogy egy féléves gyermeket nevelő édesanyának vissza kell-e térnie a munkaerőpiacra, senkit nem arra szeretnének ösztönözni, hogy pici gyermek mellett munkát vállaljon, de a lehetőségét szeretnék megteremteni – hangsúlyozta az államtitkár. A gyed extra bővítésével akár csaknem egymillió forint évi többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok. A gyed extrát igénylők száma folyamatosan nő, tavaly ötvenezren vették igénybe.

Nőtt a gyed maximális összege is, jelenleg ez 155 400 forint, ami bruttó 5,7 százalékos emelkedést jelent az előző évihez képest. Továbbra is létezik a “testvérgyed”, ami azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek. A főiskolai, egyetemi hallgatók és frissen végzettek pedig továbbra is igényelhetik az egy évre szóló diplomásgyedet. A gyed extra bevezetése, a gyes harmadik évének visszavezetése és a gyed extra kiterjesztése növelte a kisgyermekeket nevelő családok mozgásterét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top