Aktuális

Vakok által használható érintőképernyőt hoztak létre – videó

Az okostelefonok és táblagépek világa csak rendkívül korlátozottan elérhető a vakok és gyengénlátók számára. Egy amerikai egyetem fejlesztése megoldást kínálhat erre a problémára.

A University of Michigan kutatói arra keresték a választ, hogyan lehetne létrehozni egy olyan felületet, amely képes a Braille-írást megjeleníteni, ugyanakkor olcsóbb és praktikusabb, mint a jelenleg kapható, egysornyi írás megjelenítésére alkalmas eszközök.

A vakok számára jelenleg a számítógépekhez csatlakoztatható Braille-kijelzők jelentik az egyetlen megoldást, azonban ezek az eszközök meglehetősen drágák (500 000 és több mint 1 000 000 forint közötti árakat találtunk), cserébe csak egy vagy maximum néhány sornyi szöveg megjelenítésére képesek.

Az új technológia hatalmas előrelépés lehet a vakok és gyengénlátók számára (Fotó: University of Michigan)
Az új technológia hatalmas előrelépést hozhat a vakok és gyengénlátók számára (Fotó: University of Michigan)

A XIX. században Louis Braille által kifejlesztett ábécé lényege, hogy a papír síkjából kiemelkedő apró pontok segítenek kitapintani az információt. Bár a rendszer világszerte elterjedt, hátránya, hogy kizárólag szövegalapú információ megjelenítésére alkalmas, egy grafikont vagy egy táblázatot például már nem lehet megjeleníteni ezen a módon.

Az amerikai egyetem egyik professzora, Sile O’Modhrain, két kollégájával, Brent Gillespie-vel és Alexander Russomanóval közösen egy olyan megoldással álltak elő, amely áthidalhatja ezt a problémát. A jelenlegi Braille-kijelzők apró fémpálcikákat használnak, amelyek a síkból kiemelkedve alkotják a betűket. Az amerikai megoldás ehelyett sűrített levegőt és egy fóliához hasonló felületet használ. A képernyőbe épített aprócska szelepek tetszőlegesen nyithatóak és zárhatóak, így a felület különböző pontjain lehet létrehozni a háromdimenziós buborékokat, amelyek lehetővé teszik a Braille-írás alkalmazását.

A University of Michigan csapata szerint a fejlesztésük pár éven belül akár kereskedelmi forgalomba is kerülhet, ami nagyon jó hír a vakok és gyengénlátók számára, ugyanis egy egysornyi információ megjelenítésére alkalmas kijelző ma mintegy 3-5000 dollárba, egy többsoros eszköz pedig akár 55 000 dollárba (csaknem 16 millió forint) is kerülhet.

“A jelenlegi megoldások további problémája az is, hogy nem képesek grafikonok, táblázatok és egyéb, térben elrendezett információ megjelenítésére – mondta a kutatócsoport tagjaként dolgozó Russomanno. – Mi azonban ugyanazokat a pontocskákat használjuk egy új formátumú kijelzőn, amelyet levegő vagy folyadék segítségével működtetünk. Ezáltal egy lényegesen olcsóbb eszközt tudunk létrehozni, amelyen egy vak felhasználó akár egy focicsapat mozgását is le tudja követni.”

További cikkek táblagépekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top