Aktuális

“Amelyik kutya otthon jóllakik, az nem megy máshova!” – a tinik szexuális értékrendje

A fenti mondat egy tizenéves lány nyílt állásfoglalása, amiben benne van a nőiségről, a szexualitásról és az értékrendről alkotott nézete. A fiatalok ma átlagosan 13–15 év körül vesztik el a szüzességüket. Sokan vannak, akik már 11 évesen sem szüzek. Hogyan élik meg a fiatalok a szexualitásukat? Mit kapnak a gyerekek tőlünk, szülőktől, a médiából és a pornóból? A kép elég lesújtó.

A minap egy ismerősöm átküldött nekem egy Facebook-linket, amiről megkérdezte a véleményemet. A Facebookon szembejövő képen egy tizenöt év körüli lányt láttam, amint a mélyen dekoltált pólóból kikacsingat a melle. Kihívó testtartással és rúzsozott csücsörítős szájjal feküdt egy kanapén, és a kép alá ezt írta: “Amelyik kutya otthon jóllakik, az nem megy máshová!” A 17 éves párja kommentben helyeselt: “Így van, Szerelmem!”

Anna, a levél küldője értetlenségének és felháborodásának adott hangot:

“Én nyilván vaskalapos vagyok, de engem anyám anno vasvillával kergetett volna a lakótelep körül, ha 15 évesen a szexuális élet fontosságáról elmélkedem. Nyilvánosan ráadásul. Őrület!”

Vivien, 14 éves általános iskolás mondja:

“Az osztályban már a lányok nagy része nem volt szűz. Persze én is azt hazudtam, hogy már többször szexeltem egy sráccal. Nem volt szexuális tapasztalatom, de cikinek éreztem, hogy én még nem tartok ott. A csajok arról beszélgettek, hogy kinek volt orgazmusa, én meg még azt sem tudtam, mi az. Anyám soha nem mesélt erről semmit, egyszer próbáltam őt kérdezni, de lerázott. Pedig olyan jó lett volna, ha mond valamit. Azt éreztem, hogy neki is ciki, így nem is firtattam tovább. Maradt a pornó. Amikor hazaértem a suliból, egyedül voltam otthon és rámentem valami pornóoldalra. A lányok azt is beszélték a tesiöltözőben, hogy hogyan kell szex közben vonaglani, hogy kívánatos legyen a nő. Otthon egyedül próbálgattam, meg is tanultam egy mozdulatsort. Jól ment, pontosan mindent ugyanúgy csináltam, hogy amikor majd én is szexelek, akkor tudjam, hogy hogyan kell. Aztán egy buliban összejöttem egy sráccal fél éve. Hát nem volt nagy élmény, semmit sem éreztem, ráadásul ittasak is voltunk. Hiába próbáltam úgy mozogni, mint a pornóban láttam, nekem nem volt jó, nem volt orgazmusom. Nem is voltam szerelmes belé, de legalább túlestem rajta. Így már én is tapasztalt lánynak érzem magam.”

Nagy a káosz. A fiatalok biológiailag is korábban érnek, éppen ezért a hormontermelés is korábban kezdődik el a szervezetükben. Ha a hormonok berobbannak, onnantól kezdve a fiatalok a szexualitás megéléshez “tárgyat” keresnek.

Ez a tárgy bármi vagy bárki lehet, aki vagy ami éppen kéznél van. Gondoljunk csak az Amerikai pite című filmre, amikor a főszereplő egy tepsi almás rétest tett magáévá, mert tocsogott és langyos volt. Ha nincs lehetőség a láthatáron, akkor marad a próbálkozás a saját testükkel, ezért sok esetben naponta többször maszturbálnak.

Itt jön a szülői felelősség kérdése. Tudomásul kell vennünk, hogy mire a hormonok tombolni kezdenek egy fiatalban, addigra fel kell őket vérteznünk információval. Folyamatosan egy olyan mintát kell mutatnunk nekik, amelyek ellensúlyozzák a pornó hatását.

Mert mi is történik? A fiatalban tombolnak a hormonok, de nincsenek információi, hiszen csak azt érzékeli a környezetében, hogy ugyan minden a szexről szól, de mégsem kap választ a kérdéseire. Dögös énekesnők, szexi magazincímlapok, műmellek és felpuffasztott ajkak, hatalmasra kigyúrt férfiak. A SZEX szó vörösen villogó, négybetűs elvárássá válik, aminek mindenképpen muszáj megfelelni. Minden újság arról szól, hogyan legyünk szexik, hogyan őrizzük meg – akár mesterségesen is – a látszatot, mert ezen áll vagy bukik a nagy verseny.

Sokszor mi, felnőttek sem vagyunk képesek megélni a nőiségünket, a férfiak a férfi mivoltukat, éppen ezért a fiatalok nem láthatnak igazi mintát, viszont szembesülnek egy általános értékrenddel, elvárással: Szexinek kell lenni mindenáron!

Azt tanulja meg a mai fiatal, hogy egy trendi körömlakk, erős smink, esetleg egy megvastagított ajak egyenes út ahhoz, hogy jó nők legyünk. Hiszen ezek az általános elvárások. Ha ezek nincsenek meg, akkor az egyenlő a kudarccal. Attól tartok, hogy szomorú jövőkép, szánalmas élet vár ezekre a fiatalokra így. Ha jól belegondolunk, ennek eredménye az lesz, hogy kialakul bennük a fals külső minta hatására egy olyan elvárás, aminek egyszerűen képtelenek lesznek megfelelni.

Sajnos arról nem igazán kap mintát a fiatal, hogy a nőiség belőlünk fakad, méghozzá ahogyan megéljük azt. Semmi nem szól arról, hogy hogyan szeresse magát, a testét, hogyan tud önbizalomra szert tenni, mennyire fontos, hogy megélje az érzelmeket.

Nem tanítjuk meg szülőként, hogy a boldogságot nem a pénzen megszerezhető javak adják, de ne is egy másik embertől várjuk azt, hogy boldoggá tegyen minket. Nem tanítjuk meg a gyermekeinknek, hogy a boldogság bennünk lakozik.

Attól lehetünk boldogok, ha céljaink vannak, és ezekért keményen megdolgozunk. Akkor hisszük el önmagunkról, hogy értékesek vagyunk, ha megtapasztaljuk a bennünk lakozó tehetséget és erőt. Attól leszünk vonzóak a másik nem számára, ha valóban tudjuk és érezzük magunkról, hogy van bennünk szépség és szerethetőek vagyunk.

Teri, 20 éves egyetemista mesél az élményeiről:

“Elég fiatalon kezdtem a szexuális életet, alig múltam 14 éves. Ma már 20 évesen tudom, hogy balgaság és felelőtlenség volt. Akkor azt éreztem, mindenképpen hozzátartozik a menőséghez az, ha járok valakivel. Most látom csak, hogy egy keszekusza szárnypróbálgatás volt mindez. Ráadásul úgy, hogy nem is nagyon szerettem azt a fiút. Nem voltak érzelmeim, azt hittem, ha a srác elvárásainak megfelelek, akkor lesz jó a kapcsolatom. Soha nem felejtem el, amikor elmentünk együtt ruhát próbálni, ő mondta meg, mit vegyek, azt is ő mondta meg, hogyan szexeljünk. Nem érdekelte, hogy nem élveztem, az sem, hogy a magam ütemében és természetességében tegyem. Sajnos én meg nagyon butácska voltam még akkor, azt hittem, egy nőnek muszáj szexuális életet élnie akkor is, ha nem kívánja, ez elvárás a kapcsolatban. Most iszom ennek a levét, hiszen nem tudok bízni a férfiakban, félek tőlük is és a szextől is. Rendszeresen fájtak az együttlétek, de ez a páromat egyáltalán nem zavarta. Én meg nem mertem neki ellentmondani. Most minden szexuális helyzetben félelem és szorongás gyötör. Már tudom, hogy önző állat volt velem végig. Sajnos ezt anyukámmal sem tudtam megbeszélni akkoriban, mert sokat utazott. Soha nem volt rám és a beszélgetésre ideje. Félelemmel töltött el, hogy minden fontosabb, mint én. A karrier és a pénz volt a lényeg. Mindennel elhalmozott, csak figyelmet nem kaptam. Pedig a szexről szól információk nagyon fontosak tinédzserkorban.”

A szülői segítség nagyon fontos lenne, hiszen a szülő az évek során kialakított őszinte kapcsolattal és kommunikációval egy olyan mintát tud mutatni a gyermekének, ami egy alternatíva lehet az érzelemmentes szexualitással és a megfelelési kényszerrel szemben.

A fiatalok támasz és információk hiányában a pornóhoz fordulnak “segítségért”. Sokan mesélnek arról, hogy a pornó volt számukra a szexualitással kapcsolatban az első információforrás. Kevesen mondják, hogy a szülők nyitottak arra, hogy a szexualitásról beszélgessenek gyermekükkel.

A pornó egy érzelem nélküli szexuális aktust bemutató műfaj, amiben a nőt tárgyiasult szerepben ábrázolják. Ez a minta nagyon káros a fiatalok számára akkor, ha a látottak szexuális viselkedésmintául szolgálnak.

Az a fiatal, akinek a pornó a szexuális minta, sokat fog csalódni. Hiszen soha nem tud olyat “alakítani”, mint a filmekben látottak, nem fog tudni úgy kinézni, mint a pornószínésznők. Bár törekszik rá és mindent elkövet ennek érdekében, nehéz lesz azt produkálnia. Éppen ezért borítékolható a csalódás és az önbizalomvesztés. A fiúk elégedetlenek lesznek a hímvesszőjük méretével, hiszen nekik általában nem 25 centis a péniszük. Azt képzelik, hogy soha nem lesznek képesek a nőknek örömet okozni, mert csakis egy akkora pénisz lehet megfelelő ahhoz, hogy a nő élvezni tudja. Hiszen ezt látják a filmeken, na és azt is, hogy a férfi órákon át merev szerszámmal képes rendületlenül helytállni, és ez válik a normává számukra.

A tinédzserek érzik, látják, hogy a szex egy központi kérdés manapság, csak azt nem mutatja és nem mondja meg senki nekik, hogy hogyan lehet ezt úgy csinálni, hogy átélhessék a szerelem érzését is.

Rákattannak a pornóra, hiszen ott névtelenül vagy álnéven vannak jelen, és nem kell felelősséget vállalniuk. A nem létező tökéletességre törekednek, ami eleve kudarcélménnyel jár. Veszélyes terepre kerülnek a gyermekeink, ha mi, szülők nem ébredünk fel, és nem adunk olyan mintát nekik, ami egy egészen más értékrendet képvisel, mint a pornó.

Sajnos ma arra kell felkészülnünk szülőként, hogy minden gyermekhez elér a pornó, és hatással van rájuk. De meg kell őket tanítani mindezt a helyén kezelni, el kellene nekik mondani, hogy ez csak egy előadás, és semmiképp sem a valóság. Mert a jól és a maga teljességében megélt szexuális élet nem arról szól, mint amit a rájuk ömlő médiában látnak.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 Olvass még a szexuális felvilágosításról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top