Aktuális

Ezekre utaznak idén a fogyasztóvédők

A trükkös termékbemutatók szervezői nem fognak nyugodtan aludni, de a fogyasztói biztonságra is különösen odafigyelnek majd az ellenőrök.

A fogyasztók testi épségének, egészségének és vagyoni biztonságának védelme áll a fogyasztóvédelmi vizsgálatok fókuszában. A fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik a jogszabályi változások betartását, ide értve a termékbemutatókra vonatkozó szigorításokat  is. A nemzeti fejlesztési miniszter kedden hagyta jóvá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) idei évre tervezett fogyasztóvédelmi ellenőrzési programját.

Ezekre utaznak idén a fogyasztóvédők

 Az idei ellenőrzési programot úgy állították össze, hogy az a lehető leghatékonyabban szűrje ki a piacon lévő veszélyes termékeket, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat, a fogyasztók érdekeit sértő szabálytalanságokat. 

Az árfeltüntetés, az árfelszámítás, a szavatossági és jótállási kifogások intézése, a termékbemutatókon tapasztalt visszaélések, illetve a szén-monoxid-riasztók témaköreiben különösen szigorú ellenőrzések várhatóak. A NFH munkáját segíti majd az online kereskedelem jogsértéseit kiszűrő “internetes labor” is. A speciális szoftverekkel megtámogatott professzionális géppark jó hatásfokkal szűri ki a szabálysértő és fogyasztókat megtévesztő honlapokat.

A digitális tartalmakat, az alkalmazáson belüli vásárlásokat, az ingyenes kipróbálásra kínált lehetőségeket és a kuponokat értékesítő oldalakat is ellenőrizni fogják. A weboldalak ellenőrzése egész évben, folyamatosan zajlik majd – tájékoztatott a hatóság. Az NFH laboratóriumában elsősorban a termékek összetételét, a címkén szereplő tájékoztató hitelességét, a szabályoknak, és szabványoknak való megfelelőséget fogják vizsgálni – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top