Aktuális

Erre számítson, aki lakást akar venni, de nem csokos

Aki befektetési céllal akar a közeljövőben kis lakást vásárolni, az most jól jár, mert akár bérlőt is kaphat a lakáshoz azonnal. A telkek is jobban fogynak majd az agglomerációban, viszont a belbudai 30 milliós használt lakások nehezebben kelnek majd el.
Januárban és decemberben sokkal több magánszemély adott fel lakáshirdetést, ami az új szocpollal magyarázható. A fővárosban a csoknak megfelelő új lakások átlagos négyzetméterára 500 ezer forint felett van, Debrecenben vagy Székesfehérváron pedig 350 ezer forint körül mozog. Az egyébként is élénk lakáspiac még jobban felbolydult az új kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. A kormány december közepén jelentette be, hogy 27 százalékról 5 százalékra mérsékli a lakásépítés áfáját, emellett a családok otthonteremtési kedvezménye a korábbinál kedvezőbb feltételeket kínál elsősorban a háromgyerekes és a három gyereket vállaló családoknak. Az új ingatlanok hirdetéseire is sokkal többen kattintanak azóta.
 

A kis lakások piaca még jobban megélénkül

Balla Ákos ingatlanszakértő szerint a likvid kis lakások piacán gyorsan láthatóak lesznek a csok hatásai: ezek azért kerülnek a piacra, mert a tulajdonosuk csokos ingatlant akar, ezért el kell adnia a sajátját, mert a 10+10 millióhoz szüksége lesz még várhatóan egy legalább 10 milliós önrészre is. Ezek a lakások a 10-15 milliós kategóriából kerülnek ki, és azok fogják eladni, akik nem rendelkeznek ekkora önerővel megtakarításból, készpénzben. Mivel ezeket gyorsan kell eladni, ezért az eladó az árban valószínűleg kompromisszumkész lesz, de sok esetben vissza is akarja majd bérelni az ingatlant. Tehát azoknak, akik befektetési szándékkal vásárolnának ingatlant, nagyon megéri majd, ha ilyet vesznek, mert azonnal bérlőt is kapnak, addig legalábbis, amíg az új csokos ingatlan fel nem épül. Ide tartozhatnak a panelek is, a likvid kis lakások kategóriában valószínűleg a keresleti és a kínálati oldal is meglesz.

Beindult az ingatlanpiac a CSOK hatására, pedig eddig is élénk volt

A belvárosi és bel-budai használt ingatlanoknak 30-40 milliós kategóriában nem kedvez majd a csokos piac, mert a jelenleg is 30-40 millióba kerülő használt lakás helyett inkább a korszerűbb, új építésű ingatlanok felé irányítja majd a vevőket. Ezért ebben a szegmensben lehet a közeljövőben árcsökkenés, ezért amely érintett tulajdonos fontolóra vette az ingatlan eladását, akkor jobban teszi, ha ebbe minél előbb belevág.

A beruházások már most beindultak

Budapesten már megindultak a beruházások, az építkezések piaca fellendült, de nemcsak a fővárosban, hanem országszerte is. Ezzel párhuzamosan fellendül az érdeklődés a telekpiacon is, elsősorban az agglomerációban, legkésőbb tavasszal. Itt várható a legnagyobb érdeklődés, ugyanis aki építkezni akar az új csokkal, annak előbb telket kell vásárolnia. Egyúttal a bontandó családi házak piaca is fellendülhet, bár a bontás maga pluszköltséget jelent.

Az elmaradottabb régiókban nem nagyon várható változás

Országszerte hasonló folyamatokra lehet számítani azokban a városokban és régiókban, ahol vannak munkahelyek, és stabil megélhetésre számíthat egy család. Győrben, Kecskeméten, Debrecenben, Sopronban eddig is budapesti árak és viszonyok voltak az ingatlanpiacon, így ide is hasonló folyamatok gyűrűznek be, mint Budapestre. Azokban a régiókban, ahol nincs munka, nehéz a megélhetés, ott az új csok nem nagyon indít be ingatlanpiaci változásokat. A következmények között kell említeni azt is, hogy több lesz a könnyelmű vevő és eladó is, mondta el Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonosa, mert  sokan idő hiányában kapkodva, nem megfontoltan döntenek majd az ingatlanról.

További cikkek a csokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top