Aktuális

Bezár a legnagyobb magyar spermabank

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal indított vizsgálatot, és tett feljelentést illegális szervkereskedelem miatt a legnagyobb magyar spermabank ellen.

A feljelentést követően indult mintegy féléves nyomozás alatt nem volt donorgyűjtés a Krio Intézetnél, ez pedig többek között az is jelentette, hogy a meddőségi klinikák nem kaphattak hímivarsejteket – olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

A napilap pénteken azt írta: az OTH tavaly márciusban arról értesült, Dániából genetikailag hibás donorspermiumok kerültek Magyarországra, ekkor derült fény arra, hogy a legnagyobb magyar spermabank 2013-óta hímivarsejteket importál Dániából.

Takács Zsuzsanna, a Krio Intézet megbízott főigazgatója azt mondta a napilapnak: azért Dániából hoztak spermát, mert ott még a magyarnál is szigorúbb az adományozók vizsgálata, de erről a tevékenységről az éves adatszolgáltatás keretében rendszeresen tájékoztatták az OTH-t. A hivatal álláspontja szerint Magyarországon tilos a hímivarsejtek importja, a Krio pedig kijátszotta a hatóságot.

A cikk szerint a nyomozást megszüntették, de féléves eljárás alatt a Krio nem foglalkozhatott donorsperma-gyűjtéssel, és a meddőségi klinikák sem vehettek át külföldi hímivarsejtet. Emiatt csak korlátozottan tudtak mesterséges megtermékenyítést végezni, ezért több meddő pár is az ombudsmanhoz fordult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top