Aktuális

Közel 200 ezer közalkalmazottat építhetnek le 2018-ig

A kormány mindenképpen csökkentené a közalkalmazottak létszámát, és még a mostani ciklusban elküldhetnek kétszázezer embert. Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mondta, amikor az állami bürokráciacsökkentésről nyilatkozott az ATV Start című műsorában.

Jelenleg egymillió ember dolgozik az állami szférában, ide tartoznak az egészségügyi dolgozók, a pedagógusok és a hivatalnokok is. Valahogy úgy fogalmazott a miniszterhelyettes, hogy át lehet terelni 100-200 ezer embert még ebben a kormányzati ciklusban a versenyszférába – írta meg az Index. A skandináv modellt követve, Csepreghy szerint az lenne az ideális, ha tíz százalékra csökkenne az állami alkalmazásban lévők száma. Ez azt jelenti, hogy 4 millióan dolgoznának a versenyszférában, 400 ezren pedig közalkalmazottként. Ez nem azt jelenti, hogy 600 ezer embert kirúgnak azonnal, de a kormány szeretne ehhez az arányhoz közelíteni. Csepreghy Nándor úgy véli, ha a magyar gazdaság az elmúlt évekhez hasonló növekedést tud produkálni, akkor létrejönnek azok a piaci munkahelyek, ahol ezek az emberek el tudnak majd helyezkedni.

Közel 200 ezer közalkalmazottat építhetnek le 2018-ig

Mindezt 5-15 év alatt gondolja reálisnak a politikus. Azt azonban megjegyezte megnyugtatásképpen, hogy senkit nem fognak az út szélén hagyni, vagyis nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője.

Még többet olvashatsz a leépítésekről itt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top