Aktuális

“Nézzem végig, ahogy meghal az alkoholista családtagom?!”

Évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, és 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma idehaza, így szinte minden család érintett. Alkoholstratégia mégsem létezik Magyarországon. Hogyan segíthet egy alkoholbetegnek a környezete a leszokásban? És egyáltalán: van-e megállás a lejtőn? Dr. Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk.

Egymillió alkoholista országa lehetünk rövidesen – ezt mondta a hétvégén a köztévé műsorában. Mikor lehet valakit alkoholistának nevezni?

Nem az elfogyasztott mennyiség alapján alkoholista valaki, ezt nagyon fontosnak tartom elmondani. Az a lényeges, hogy mennyire válik az élete részévé az alkohol, és mennyire alakul át a belső értékrendje az ivás által. Ha az alkohol lesz a legfontosabb, akkor baj van, mert már kialakult a függőség.

Hogyan lehet meggyógyulni?

Millió telefont kapok, amiben kétségbeesett feleség, család jelentkezik, hogy egy családtag alkoholista, és hogyan lehet leszoktatni. Ez így nem megy, az kevés, ha a környezete akarja a leszokást. A család a feje tetejére is állhat, akkor sem lesz változás, ha az, aki iszik, nem akarja. A betegnek magának kell felismernie, hogy alkoholista, hogy bajban van, és neki kell akarnia a változást. Ilyenkor több terápia is lehetséges, ez azonban attól is függ, hogy milyen fizikai állapotban van az illető. Az alkoholizmus ugyanis nagyon sok belső szervet megbetegíthet, viszonylag gyorsan látszik a hatása. Fontos, hogy vannak-e elvonási tünetei? Én nem nagyon hiszek az ambuláns kezelésben ilyenkor, hiszen a környezetből való kiszakadás is rengeteget számít. Nehéz úgy leszokni, ha a páciens ugyanott, ugyanabban a környezetben van, ahol ivott, és megszokta, hogy az ivás a mindennapjai részévé váljon. Az is nagyon fontos, hogy van-e támogató környezete, akik segítenek. Talál-e motivációt arra, hogy változzon? És azt is fel kell tudni ismerni, amikor a helyzet már reménytelen.

dr. Zacher Gábor toxikológus
Dr. Zacher Gábor toxikológus

Egy csomó hozzátartozó kérdezi meg tőlem, hogy “akkor nézzem végig, hogy meghal”? Akit már nem lehet zsarolni, nem lehet rá hatni, van, hogy el kell engedni. A másiknak is fel kell ismernie, hogy már nem tud segíteni. Ma már ugyanis nem lehet kényszerből kezelni valakit. A bíróság kivételes esetekben elrendelheti, de előbb-utóbb a beteg visszakerül a valóságba, és jó eséllyel ott folytatja tovább, ahol abbahagyta. Minden alkoholbetegemnek elmondom, hogy számomra az absztinencia az egyetlen elfogadható megoldás. Nem miattam kell nem innia, úgyhogy ha ezt el tudja fogadni, akkor rendben van. A legtöbb alkoholista akár tíz év kihagyás után is elkezdheti csak egy pohárral, azonnal visszaesik. Az alkoholbetegségből nem lehet kigyógyulni, azt tudni mondani, hogy alkoholista vagyok, és tíz éve nem ittam, ez már szép eredmény. Absztinencia nélkül nem lehet kitörni ebből az ördögi spirálból.

Milyen okok állnak az alkoholizmus hátterében?

Sokféle oka lehet az ivásnak: depresszió, párkapcsolati krízis, a problémamegoldási képesség hiánya, az állandó feszültség. A legjobb feszültségoldó szer ugyanis az alkohol. Csak az nem mindegy, hogy mennyit iszunk belőle, és milyen gyakran. Egy-két pohárka ellazít, ám egy alkoholista nem áll meg a második pohárnál. Amikor mindenre a pia jelenti a megoldást, akkor érdemes elgondolkodni.

Örökölhető az alkoholizmus?

Az egyik szülő alkoholizmusa esetén hetven százalékkal nagyobb az esély arra, hogy a gyereknek is lesz alkoholproblémája. Az, hogy a génjeiben benne van valakinek a függőség, még nem menti fel semmi alól. Két alkoholista szülővel is dönthet úgy valaki, hogy nem iszik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akinek alkoholisták voltak a szülei, ő maga is az lesz. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy bizonyos gének miatt nagyobb a valószínűsége annak, hogy alkoholista lehet, de ez nem törvényszerű. A minták viszont igenis befolyásolják, a szociális környezet hatása óriási. Volt már olyan páciensem, aki kocsmárosként is le tudott szokni a piálásról, és egy kortyot sem ivott 15 éve, pedig rendszeresen jár kocsmába a társaság kedvéért, ma is. Nagyon jók egyébként az Anonim Alkoholisták is, sok embernek tudnak segíteni, azért, mert ott hasonszőrűekkel beszélhet minden alkalommal, és látja rendszeresen a pozitív példákat. Ez nagyon fontos, mint ahogy a kábítószereseknél is nagyon fontosak a kortárs segítő csoportok, ahol a saját világukban, a saját világukkal találkozhatnak a fiatalok.

Hogyan lehet az alkoholizmusról beszélgetni a saját gyerekünkkel? Kell egyáltalán?

Igen kell, természetesen, de nagyon nehéz. Nem szabad támadni és nem szabad tiltani sem, mert akkor semmi értelme, nem érünk el vele semmit. Valahogy úgy kell figyelemfelhívó beszélgetéseket folytatni, hogy könnyedének, lazának tűnjön, és fontos legyen a kamasz véleménye is. Mindenki emlékszik olyan bulikra fiatalkorából, ahol nagyon berúgott, ez szinte mindenkivel előfordul. Ez nem ciki, nem szégyen. A családon belüli kommunikáció elengedhetetlen! Persze úgy nem lehet, ha apa állandóan iszik, anya meg rendszeresen nyugtatón él. Jó példát kell mutatni, akkor könnyebb. Az sem jó taktika, ha azzal példálózunk a gyereknek, hogy nehogy olyan legyél, mint én, miközben legurítunk egy felest. Ha megvan a jó kapcsolat, és egyébként is szoktunk beszélgetni a gyerekkel, akkor azért könnyebb. Mindenhol igyekszem elmondani, hogy elrettentő a statisztika, amely szerint napi hét percet beszél a szülő a gyerekével. Ez állati kevés. Ráadásul ezek a beszélgetések is általában arról szólnak, hogy mi volt az iskolában, mikor jön haza a gyerek, és mit kér enni. Szokták kérdezni a szülők, hogy miről lehet még beszélni. Bármiről: az időjárástól kezdve a focin keresztül a politikáról, zenéről, könyvekről, csajokról, mindenről. Sokkal okosabbak a mai gyerekek, mint mi voltunk ennyi idősen, folyamatos információáradatban élnek, egyszerre rengeteg dologra tudnak figyelni, elképesztőek.

Milyen arányban vannak nők az alkoholisták között?

Az alkoholisták 30-35 százaléka nő. A kiváltó okok hasonlóak, mint a férfiaknál, depresszió és párkapcsolati krízis, de a nőknél sokszor a társfüggőség is szerepet játszik. A férfiak alkoholizmusa csapatsportág, a nőké egyéni sportág. A nők sokkal kevésbé vállalják fel az alkoholizmusukat, mint a férfiak. És a társadalom sokkal elítélőbb a nőkkel szemben, mint a férfiakkal szemben, ezt is nagyon lényeges elmondani. Ha látunk egy videót egy pasiról, aki hány egy autó ablakából, az sokak szerint nagyon vicces, míg ha ugyanezt egy nő teszi, akkor az nem vicces, és a kommentek is elítélőbbek. Viszont a nők előbb kérnek segítséget, mint a férfiak, őket talán jobban zavarja az alkoholizmusuk. Egy nagyon egyszerű oka lehet ennek: a nők többet néznek tükörbe, mint a férfiak, és az alkohol hatása már nagyon gyorsan látható nyomokat hagy.

Többet is olvashatsz az alkoholizmusról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top