Aktuális

Kockázatos vagy megbízható adózó vagy? – változások az adózásban

Januártól az adóhatóság kategorizálja az adózókat, vagyis eltérő szabályozás vonatkozik majd a megbízható és kockázatos adózókra. 2016. első negyedéve alapján kategorizál majd a NAV, és a második negyedévtől lehet lekérdezni a minősítéseket.

Hogyan lehetsz megbízható adózó?

A megbízható státusz eléréséhez szükséges, hogy az adózó legalább 3 éve folyamatosan működjön (vagy legyen áfaregisztrált), ne legyen 500 ezer forintot meghaladó nettó adótartozása, és ne minősüljön kockázatos adózónak.

Így számos kedvezményben részesülnek, például az adóhatósági ellenőrzés esetükben nem lehet hosszabb 180 napnál. Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségük elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén az adóhatóság csupán felhívást küld kötelezettségük teljesítésére, a hiba javítására, csak akkor szab ki mulasztási bírságot, ha a felhívás eredménytelen – írja az Origo.

Kockázatos adózó vagy megbízható is lehetsz jövőre- változások az adózásban

Kik lesznek kockázatos státuszúak?

Kockázatos adózók azok, akik nagy összegű adóhiányt vagy tartozást halmoztak fel, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak, és akiket egy éven belül ismételt üzletbezárásra büntettek. Ez a minősítés 1 évig áll fenn, a soron következő negyedéves minősítéskor megszűnik, ha az adózó az arra okot adó adóhiányt, illetve adótartozást, valamint a kapcsolódó bírságot és pótlékot megfizette. Január 1-jétől egyébként megszűnik az adószámla és a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ezért módosulnak az adóhatósági igazolásokra vonatkozó szabályok is.

 Még több az adózásról:  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top