Aktuális

Eddig érvényes az éves megyei matrica

Aki 2016 január elsején fizetős szakaszt akar használni, annak nem kell aggódnia, mert a tavalyi matricák január végéig érvényesek. A megyeimatrica-rendszer éppen egy éve borzolja a kedélyeket, eddig ebből 55 milliárdos bevételt könyvelhet el a büdzsé.

Előre nem is lehet vásárolni 

Az év első napján nyugodtan autózhatnak a fizetős utakon azok, akik egész évre megvásárolták tavaly januárban a megyei matricát, mert azok egészen 2016. január 31-ig érvényesek. Előre nem is lehet éves matricát vásárolni a 2016-os évre, csak január 1-jén 0 órától. A januárban bevezetett megyei matricákból 1,35 milliót adtak el, és ez a költségvetésnek 7,3 milliárd forint bevételt jelentett. A tíznapos matricából majdnem ugyanannyi fogyott, mint 2014-ben – ezt tájékoztatást adta az Origónak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. A vásárlási szokások megváltozásában fontos szerepet játszott a megyei matricák bevezetése, úgy látszik, hogy ezek a havi matricák helyét vették át. Tavaly januárban a megyei matricák bevezetése volt a legtöbb botrányt kavaró téma, mert nem szabtak meg türelmi időt sem, 2015. január 1-től fizetni kellett több eddig ingyenesen használt útszakaszon is. Budapestről a Balatonra például három matrica kell ahhoz, hogy a déli partra jussanak a fürdeni vágyók.

Budaörs felé becsapós

Azok, akik ritkán autóznak az M1–M7-es autópálya bevezető szakaszán, könnyen megzavarodhatnak, mert már jóval a a budapesti városhatár előtt fizetőssé válik az autópálya. A település polgármestere kitartóan harcolt azért, hogy a legalább jelzőtáblákat tegyenek ki a fizetős szakaszról, ezek azonban csak tavasz végén kerültek a helyükre, de alig lehet észrevenni őket Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás szerint. A polgármester decemberben levelet írt Fónagy János államtitkárnak, mert a város forgalma jelentősen megnőtt a megyei matrica bevezetése óta. Sok autós ugyanis így próbálja elkerülni a M1–M7-es autópálya bevezető szakaszát, mert az fizetős. Így viszont Budaörs fuldoklik a benzingőzben. A válaszlevélből egyértelművé vált, a helyzet 2016-ban sem fog változni.

Az éves megyetrica január végéig jó

Sok bliccelőt kaptak el

Sokan próbálják elkerülni a fizetést, ezért idén kicsit többen próbáltak bliccelni a fizetős szakaszokon, mint tavaly. A NÚSZ Zrt. adataiból az derül ki, 2-3 százalékkal nőtt a helyszíni ellenőrzések során a jogosulatlan úthasználók száma. Az M0-on 2200 embert kaptak el az év első 8 hónapjában, az M5-ös autópályán pedig 50 ezer bliccelőt regisztráltak hét hónap alatt. Az M2-es autóúton több mint 17 ezer bírságot szabtak ki.

A rosszul tájékozódóknak sincs pardon

Ha valaki véletlenül téved a fizetős útszakaszra, akkor is bírságot kell fizetnie, de egy jó tanácsot azért elárult a NÚSZ. “Ha valaki mégis rátéved a díjköteles gyorsforgalmi szakaszokra, és van okostelefonja, adja át az utastársának, aki néhány kattintással SMS-ben vagy mobilalkalmazáson keresztül meg tudja vásárolni a matricát.”

Nagycsaládosoknak olcsóbb

Jövőre olcsóbban, D1-es személyautó-matricával autózhatnak a gyorsforgalmi utakon a kisbuszos nagycsaládosok. A rendelet a legalább négy gyermek után családi pótlékban részesülő személyekre, továbbá a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezőkre, illetve az ő hozzátartozóikra vonatkozik– írja az Origo.

Még több a megyei matricákról itt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top