Aktuális

Mozdonyvezetőket keres a MÁV, ritka a szakképzett munkaerő

A MÁV már a vonatok hangosbeszélőin keresztül keresi munkavállalóit. Egyre nagyobb a hiány ugyanis a mozdonyvezetőkből, a jegyvizsgálókból és a felsővezeték-szerelőkből.

Információk szerint olyan szakemberhiánnyal küzd az állami vasúttársaság, hogy csak nagy bűvészkedésekkel lehet fenntartani az országos hálózat működését. A MÁV-Start éppen ezért erős toborzási kampányba kezdett, a budapesti elővárosi vonatokon például a hangosbemondón rendszeresen elhangzik, hogy a társaság érettségizett munkatársak jelentkezését várja. Ilyesmire korábban nem volt példa. És nem csupán a mozdonyokra és a motorvonatra keresnek vezetőket, hanem felsővezeték-szerelőket, pályamunkásokat, forgalmistákat, kocsirendezőket, jegyvizsgálókat keresnek a MÁV több telephelyére.

A MÁV tájékoztatása szerint jelenleg 2850 mozdonyvezető dolgozik a cégnél, és 150 emberre lenne szükségük. Idén 72 főnek szűnt meg a munkaviszonya, nyugdíjazás, önkéntes távozás, egészségügyi vagy egyéb ok miatt. A társaság nem tért ki rá, de a létszám csökkenésében nyilván szerepe van a külföldre vándorlásnak is, hiszen a fizetések közötti nagy különbség és a piaci kereslet ebben a szakmában is jelentős szívóerőt generál – írja a hvg.hu.

Mozdonyvezetőket keres a MÁV, egyre nagyobb gond a szakképzett munkaerő hiánya

További MÁV témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top