Aktuális

Bendegúz meg Boglárka? Hát milyen nevek ezek?

Jól szórakoztak egy szlovák tévéhíradó műsorvezetői az ország belügyminisztériuma által "egzotikusként" jellemzett neveken. Patrik Švajda műsorvezető többek közt a Bendegúzon sem tudott napirendre térni.

A szlovák belügyminisztérium közleményt adott ki az idén adott leggyakoribb keresztnevekről. A tájékoztatóban “egzotikusnak”, “furcsának” nevezték a felvidéki magyar családok által használt hagyományos keresztneveket – írja az Új Szó.

“Vannak olyan szülők, akik nem elégszenek meg a klasszikus szlovák nevekkel. A gyermekeik neve pedig aztán azt tükrözi, hogy a szüleik nem tudták kordában tartani fantáziájukat. Más országokban ezek ugyan megszokott keresztnevek, Szlovákiában azonban egzotikusnak számítanak. Találkozhatunk kislányokkal, akiket »Boglárkának«, »Virágnak«, »Chimamandának« vagy »Anouknak«  hívnak. A fiúk sem maradnak le semmivel, a szüleik olyan neveket adnak nekik, mint a »Bendegúz«, »Rock«, »Bálint« vagy a »Rolex«” – írja a hivatalos sajtóanyag.

A helyesírásával lehet baj de a neve rendben van.
A helyesírásával van baj, de a neve rendben van.

A Markíza televízió híradójában néhány különösen “egzotikus” nevet fel is soroltak. Patrik Švajda műsorvezető olyan jól mulatott a hallottakon, hogy a híradó végén megkérdezte a sporthírek bemondónőjétől: “Chimamanda Williamsová nem nyert valamilyen versenyt? Vagy nem Bendegúz Becker volt véletlenül az edzője?” Beszólásaival hangos jókedvre derítette kolléganőjét is. 

Az esetet először közzé tevő topky.sk portál megjegyezte: a Bendegúz magyar név, nem túl gyakori, de például Rák Viki, a Markíza tévé Susedia című sikersorozatának szereplője is ezt a nevet adta kisfiának, így saját munkatársai belőle is tréfát űztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top