Aktuális

A nők elleni erőszakot büntető törvényt hoztak a muszlim vallású Algériában

Az algériai parlament felsőháza is elfogadta a nők elleni erőszakot büntető törvény bevezetését, amely a testi és lelki bántalmazás mellett a szexuális zaklatásra is kiterjed. Tunézia után Algéria a második muszlim vallású ország, ahol a nők védelmében hoztak törvényt.

A törvény módosítja és kiegészíti a büntetőtörvénykönyvet, amelybe újonnan kerül a szexuális zaklatás fogalma, sőt büntethetővé tesznek a nőkkel szembeni bármilyen agressziót, a szóbeli molesztálást, a lelki és testi bántalmazást, különösen abban az esetben, ha azt valaki visszaesőként követi el.

Az új törvény részletezi az erőszak számos formáját, így nem korlátozódik csupán a fizikai agresszióra. Védelmezi a nőket a velük egy háztartásban élők agressziójától és óvja pénzügyi függetlenségüket is.

A testi sérülést okozó bántalmazások elkövetőjét a törvény egytől húsz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja, az agresszió vagy erőszak nyomán bekövetkező halál esetén a bűnösnek talált személyre akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiróhat a bíróság.

A nők elleni erőszakot büntető törvény szövegét márciusban fogadta el az algériai parlament alsóháza, a szenátusi jóváhagyásra mostanáig kellett várni – a konzervatív honatyák ellenkezése miatt. A konzervatívok szerint a törvény bevezetésével a kormányzat beavatkozik a házaspárok intim szférájába, ami ellentétes az iszlám szellemiségével.

A civil szervezetek és az emberi jogokat védő csoportok viszont azért bírálták az új törvényt, mert szerepel benne olyan kitétel, amelynek értelmében bármilyen eljárás megszüntethető, amennyiben a sértett “megbocsátását” hangoztatja.

Nők elleni erőszak törvényt hoztak a muszlim vallású Algériában

További nők elleni erőszak témájú cikkek az NLCafén

Fotó: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top