Aktuális

Adventi összefogás a Pető Intézet gyerekeiért

Budapest egyik belvárosi kirakatában áll egy karácsonyfa, melyet mozgássérült gyerekek alkotásaiból építettek a Pető Intézetbe járó növendékek szülei és önkéntes segítők. Ez a kirakat idén szimbóluma lett annak az önzetlen összefogásnak, melynek célja, hogy a sérült gyerekeknek még boldogabb karácsonya legyen.

A Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában sok évre visszanyúló hagyománya van annak, hogy András nap előtt egy héttel az intézmény két nagy aulájában összegyűlnek a gyerekek, mintegy 130 tanuló, hogy karácsonyi ajándéktárgyakat alkossanak. Idén ezekből az alkotásokból egy csodásan feldíszített karácsonyfa is készült, amit bárki megcsodálhat, ha Budapest belvárosában jár. Ők is szerepelnek ugyanis a Lipótváros Karácsonyi Kirakatversenyén.

A Lipótvárosi Önkormányzat felhívására figyeltünk fel, melynek keretében egy üres üzlethelység kirakatát feldíszítve versenyen vehetünk részt – kezdi Szabó Kata, akinek 8 éves, mozgássérült kisfia, Botond a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulója. – Barátaink, akik többek között esküvőszervezéssel és bútorkészítéssel foglalkoznak a gyerekek rajzaiból és saját készítésű karácsonyi ajándéktárgyaiból egy valóban ízléses dekorációt hoztak létre idén. Ha megnyerjük az internetes szavazást, értékes díjakhoz juthatnak a gyerekek. – A kirakat élete nem volt viszontagságoktól mentes, de ez nem vette el a kedvét az önkénteseknek. – Eredetileg az Irányi utcában kaptunk helyet, de időközben oda új bérlő érkezett, ezért költöznünk kellett. Kicsit aggódtunk, hogy ezt megsínylik a gyerekek alkotásai, hogy kárba vész a munkájuk, amire annyira büszkék, de szerencsére megoldódott a helyzet, hála a támogatóknak is, akiknek köszönhetően a Piarista utca 4-ben újjászületett a Pető Intézet kirakata.

Megnézem
Összes kép (1)

Önzetlen diákok és szülők segítik az alkotást

A gyerekek tudják, hogy az adományokból, melyeket munkájukért cserébe is kapnak, számos élményhez jutnak, különleges programokon vehetnek részt. – Hatalmas nagy műhelyek ezek, kivitelezésükhöz kevesek lennénk, csak mi, pedagógusok – avat be Szalmásné Szekér Erika, konduktor, a kézműves műhely vezetője. – Évről évre több segítséget igyekszünk bevonni az alkotó munkába, így a szülők mellett a főiskolánk hallgatói, virágkötő hallgatók és érettségi előtt álló közösségi szolgálatot teljesítő diákok is részt vesznek a munkában. – Változó mértékben, de szinte minden gyerek igényel bizonyos fokú segítséget, akár irányításban, akár az aprólékos munka kivitelezésében. – A konduktorokkal úgy készítjük elő a tárgyakat, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen a képességeik szerint, önállóan elkészíteni azokat. A tárgyak kiválasztásánál az is fontos szempont, hogy újrahasznosított alapanyagokból is dolgozzunk, hiszen ökoiskolaként ezt a szemléletet is át szeretnénk adni a gyerekeknek. – Az iskola recepcióján, kis kirakodó asztalon láthatók az ökodíszek: dugóhúzóból pici hóember készült, a papírcsillaghoz pedig régi telefonkönyvek lapjai szolgáltak alapanyagként. A saját kezükkel készített adventi tárgyakat a Magyar Tudományos Akadémiával közösen szervezett, hagyományos Pető-nap keretében, 2015. november 27-én helyezték ki először az érdeklődők számára. – Évek óta támogat minket nyersanyagokkal a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövény tanszéke, a tanszék faiskolája, sőt az egyetem virágkötő hallgatókat is küld, és két éve egy hobbiáruházból is kapunk barkácseszközöket. Egyébként a szülők kezdeményezésére létrejött alapítványokon keresztül jutunk pénzhez, ha még valamire szükségünk van. Nagyon sok ember önzetlen közreműködése révén lesz ezeknek a gyerekeknek boldog karácsonya.

A szülői közösség rendkívül aktív, a támogatások jelentős része rajtuk keresztül érkezik az intézménybe. – A tizenegy éves, súlyosan epilepsziás kisfiam miatt egész nap itt vagyok az iskolában, igyekszem hát az időt hasznosan tölteni – mondja Baranyai Doris, a szülői közösség elnöke. – A szülőkkel azon vagyunk, hogy a rászorulók részére eljuttassuk az adományokat, listát is vezetünk, hogy kinek mire lenne szüksége. Járnak ide mélyszegénységben élő gyerekek is, akik ruhának, tartós élelmiszernek is nagyon örülnek, az pedig óriási boldogság számukra, ha karácsonykor még egy kis meglepetést is találnak a fa alatt.

A petősöknek ünnep az egész december

Néhány gyerek épp színházba indul, miközben beszélgetünk. – Szinte minden napra jut valamilyen program ilyenkor, év vége felé, és igyekszünk úgy szervezni, hogy minden gyerek részt vehessen valamiben. Ez különösen a bentlakásos gyerekeknek nagy élmény, hiszen ők alig mozdulnak ki az iskola falai közül. De itt helyben is vannak előadások. Tegnap például egy középiskolai színjátszó csoport és az Experidance társulat érkezett a gyerekekhez. – Ilyenkor a szülők vendéglátást is biztosítanak a fellépőknek és a gyerekeknek. A szülők és a konduktorok szervező munkájának köszönhetően pedig már több, budapesti szállodában is adománygyűjtő gömbök kihelyezésével segítik a Pető gyerekeit. Aki választ a kihelyezett alkotásokból, a gyűjtőbe dobhatja be az adományát, amit a szállodák karácsony után átadnak az intézménynek. Az intézet fő támogatója évek óta Mikulás-ünnepségén is vendégül lát petős gyerekeket. Ez óriási élmény a kicsiknek. De koncertjegy-felajánlások is érkeztek, például az Operába, Vastag Csaba és Havasi Balázs előadásaira. – Persze a programokra el is kell juttatni a gyerekeket, ez nagyon sokszor ütközik nehézségbe. – Hatalmas segítség lenne, ha lenne egy alacsony padlós buszunk, amellyel a gyerekek járóeszközeikkel is közlekedhetnének – teszi még hozzá Szekér Erika.

Megnézem
Összes kép (1)

Az adventi készülődés az elcsendesedés, a megélhető mély belső tartalmak és gondolatok ideje, így van ez a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolájában is. – Iskolánk gyermekei számára ez az időszak örömteli együttlétet, meghitt hangulatú eseményeket, boldog ráhangolódást jelent a közelgő ünnepekre – fogalmazta meg Sélley Péterné, a Pető András Főiskola Gyakorló Általános Iskolája és Kollégiumának igazgatója. Kiemelte az adventi műhelymunka és az ünnepi hangulat személyiségfejlesztő erejét. – A szülők és konduktorok partneri együttműködésének szép példája, amikor közös törekvéssel kívánnak melegséget, meghitt hangulatot varázsolni a gyermekek életébe. A belvárosban létrehozott karácsonyi kirakatunkra is büszkék vagyunk, a szülők ebben is újat és követésre méltó példát nyújtottak. A sok szép kezdeményezés az összetartozás élményének megélésén keresztül is hatalmas erőt és biztonságot nyújt valamennyiünk számára – tette hozzá az igazgatónő. A Pető András Főiskolán kicsiknek és nagyobbaknak december 5-én Családi Mikulás napot is tartottak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az esélyteremtésre, és közösségi teret biztosítsanak az ép és sérült fejlődésmenetű gyermekeket nevelő családok részére.

Egy életforma, amely közösséget kovácsol

A Pető-módszer életforma, folyamatos testi-lelki nevelés, az ünnepek közösségteremtő ereje pedig nagyban hozzájárul a pedagógiai munkánk sikeréhez – hangsúlyozza Makk Ádám, az Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézet vezetője. – Éppen ezért nemcsak karácsonykor van ünnep, megünnepeljük a születés- és névnapokat is. Minden alkalmat meg kell ragadni ahhoz, hogy a gyerekek önbecsülését erősítsük, azon keresztül pedig az akaratukat, amely elengedhetetlen a fejlődésükhöz. De ez nemcsak a gyerekeknek, a konduktoroknak is fontos, akiken nagy a teher, egész nap helyt kell állniuk, embert próbáló helyzetekben is. Azért is nagy jelentőségű az aktív szülői közösség munkája, mert az ő kapcsolatrendszereiken keresztül nemcsak támogatókat hoznak, programokat szerveznek a gyerekeknek, de újra és újra fel tudjuk hívni a figyelmet az intézményben nevelkedő és nevelő emberek áldozatos tevékenységére, akiknek minden segítség jól jön.

A Karácsonyi Kirakatverseny facebookos szavazása december 10-én 10:00 óráig tart, addig lehet voksolni a Pető Intézet kirakatára a Kirakatverseny oldalán. Ha nyernek, értékes könyvcsomaggal gazdagodhatnak a gyerekek, sőt a szervezők meglepetés ajándékokkal is készülnek, arra az esetre, ha az alkotókedvű iskolások kapják a legtöbb szavazatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top