Aktuális

Black Friday: tudj meg mindent a fekete péntekről!

Biztosan te is hallottál már a fekete péntekről (Black Friday), amikor az amerikaiak vásárlási lázban tőrnek ki az óriási akciók miatt. Ismerd meg a részleteket, hiszen 2015-ben is lesz magyar fekete péntek.

A fekete péntek elnevezéséről

A Black Firday kifejezést a mai értelmében először a philadelphiai rendőrség alkalmazta a hatvanas években, a város közlekedésében keletkezett kaotikus állapotokat próbálták érzékeltetni: a járdák és az úttestek is feketék voltak az özönlő tömeg miatt, akiket a különböző nagymértékű akciók vonzottak a boltokba és az oda vezető utakra.

Tudj meg mindent a fekete péntekről!

De mi is pontosan a fekete péntek?

A hálaadást követő első péntek hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete az Egyesült Államokban. A fekete péntek nem hivatalos ünnep, de sokan, a kereskedelemben és a bankszektorban dolgozók kivételével szabadságot vesznek ki, hogy tudjanak vásárolni. Ezen a napon sok bolt már éjfélkor vagy hajnali 5-kor kinyit. A vásárlók pedig tömegesen táboroznak a boltok előtt, akár egész éjszaka, hogy biztosan jusson nekik az akciós termékekből. Az akciók valóban nagymértékűek a készlet erejéig 70-90 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni a termékeket. A kereskedők legtöbbször önköltségi ár alatt árulnak ilyenkor, de a sok kicsi sokra megy elv alapján mégis profitálnak, a promóciók miatti hatalmas erejű reklámról már nem is beszélve.

A fekete pénteken nem ritka a tömeghisztéria és sajnos a baleset sem. 2008-ban például egy bolti alkalmazottat halálra tapostak az egyik New York-i Walmart üvegajtaját az ötórai nyitás előtt beszakító vásárlók, egy kismamát ugyanott kórházba kellett szállítani.

Mikor van pontosan a fekete péntek?

Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtöke, a black friday november 23-29. közé esik. Idén november 27-re.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top