Aktuális

Több százezren bliccelték el az autópálya-matricát

Közel háromszázezer fizetési felszólítást küldött ki a hatóság az autópálya-matricát elbliccelő autósoknak az elmúlt évben. A bírságolás az autópályák használatával kapcsolatosan nem, de a nem fizető parkolókkal szemben változhat.

Tavaly 276 ezer pótdíjfizetési felszólítást küldött ki az e-matricák értékesítését és ellenőrzését végző Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt., amelyből közel 2,5 milliárd forintot fizettek be a bliccelő autósok.

A hatóság az autópálya-matricát nem vásárló magyarok mellett a külföldiekkel szemben is egyre hatékonyabban lép fel, a nemzetközi szervekkel fenntartott kapcsolatai révén. A NÚSZ nemrég integrálta díjellenőrzési rendszereit, a felállított kamerák egyszerre képesek az e-matricás és a teherautók által használt HU-GO e-útdíjrendszerben is ellenőrizni a használati jogosultságot.

Az autópálya-használati díjak elmulasztásának bírságolása jövőre nem változik, ugyanakkor nagy valószínűség szerint a hatóság parkolással kapcsolatos pénzbüntetési rendszere igen. A tervezett módosítás értelmében ugyanis a jövőben nem a díjfizetés elmulasztásának az időpontjáról ketyeg az óra, hanem akkortól, amikor a vétkes jármű üzemben tartója az erről szóló postai értesítőt kézhez veszi. A jelenlegi gyakorlatban ugyanis nem igazolható, hogy a járművezető valóban megtalálta-e a bírság fizetésre felszólító, autójának szélvédőjére helyezett “mikuláscsomagot” – írja a Világgazdaság.

Több százezren bliccelték el az autópálya-matricát

További autópálya-matrica témában írt cikkek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top