Aktuális

Erre figyelj, ha átvinnéd a szabidat 2016-ra

A munkavállaló és a munkáltató közötti megállapodástól függ a pótszabadságok átvitele. Minden naptári évben újra meg kell erről állapodni.

Alapvetően a pótszabadságokról van szó, de bizonyos esetekben az alapszabadságot is át lehet vinni március 31-ig – figyelmeztet dr. Sabácz Róbert, a Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztályának Munkaügyi Ellenőrzési Osztályt vezető főosztályvezető-helyettese. Mint rámutatott, ez attól függ, hogy október 1. után kezdődött-e a jogviszony, vagy azt megelőzően. Függ attól is, hogy megkezdődött-e a tárgyévben a szabadság kiadása és akkor 5 nap még áthúzódhat.

Erre figyelj, ha átvinnéd a szabidat 2016-ra

Továbbá az is befolyásolja, hogy a munkavállaló érdekkörében fennálló okból nem adták-e ki a szabadságot (például beteg volt), ekkor átvihető a szabadság. Az újbóli munkába állást követően 60 napja van a munkáltatónak, hogy a felhalmozott szabadságot kiadja.

Nem elég látatlanban kivenni

A törvény felsorolja azokat az eseteket, amelyben vagy megállapodás, vagy törvényben rögzített módon lehet a szabadságot a következő évre átvinni. Olyan nincs, hogy szóban ígéri meg, hogy a nem kiadott szabadságot majd a jövő évben adja ki, de olyan sincs, hogy papíron írják ki csak a szabadságot, hogy a munkaadó mentesüljön a hátrányos jogkövetkezmények alól.

Forrás: hirado.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top