Aktuális

Több hajléktalan töltheti az utcán a telet, mint tavaly

Év végéig kellene felszámolni a hajléktalanságot az Európai Unióban, Budapesten azonban többen élnek az utcán, mint az elmúlt öt évben.

Budapesten legalább 1200-1300 ember él az utcákon, míg vidéken ennek legkevesebb a háromszorosa – becsülte meg a hajléktalanok számát Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetője a Népszabadság cikkében.

2013-ban rendeletben tiltotta meg a fővárosi önkormányzat az életvitelszerű köztéren tartózkodást, ám látványos csökkenés az utcán élők számában utoljára 2011-ben, a  fűtött utca programmal értek csak el. Azóta csak folyamatosan emelkedik azoknak a hajléktalanoknak a száma, akik az utcákon éjszakáznak.

Győri Péter szerint ahhoz, hogy a hajléktalanságot valóban fel lehessen számolni, több tízmilliárd forint kellene, ugyanis nem elég hajléktalanszállókat létrehozni, hanem szükség lenne bérlakásokra, valamint pszichiátriákra, alkohol- és drogproblémák kezelésére szakosodott egészségügyi intézményekre is.

Olvass még a hajléktalanokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top