Aktuális

Párizsi merényletek: megható közösségi összefogás a támadások nyomán

Közös himnuszéneklés, ingyenfuvar a taxisoktól, önkéntes véradók tömegei, bekapcsolt krízisfunkció és szolidaritás a Facebookon – megható sorsközösség-vállalások és óriási összefogás a közösségi médiában a párizsi terrortámadások nyomán.

Mint arról az NLCafé korábban beszámolt, a péntek éjjeli véres párizsi merényletek eddig 128 halálos áldozatot követeltek. A több helyszínen is elkövetett támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

A párizsi terrortámadások megható közösségi összefogást eredményezett:

1. A himnuszt énekelték a stadionban rekedt franciák

A stadionban rekedt franciák egy csoportja a Marseillaise-t énekelte közösen, miközben kimenekítették őket a stadionból – így álltak ki a terror ellen.

2. Ingyenfuvar

Mindenkit ingyen vittek a párizsi taxisok.

3. Trikolórba borult a Facebook

A párizsi merényletek nyomán nagyon gyorsan elterjedt a közösségi oldalon a francia zászlós (kék-fehér-piros színű) – szolidaritást kifejező – profilkép.

We stand together. #JeSuisParis

Posted by Facebook on Saturday, November 14, 2015

4. Bekapcsolta a Facebook a biztonságot ellenőrző, úgynevezett krízisfunkciót

A személyes biztonság ellenőrzésére szolgáló oldalon bárki – egyetlen gomb megnyomásával – jelezheti ismerőseinek, hogy jól van, és nem érte baj a merényletekben. Illetve, aki felmegy az oldalra, az rákereshet a Franciaországban tartózkodó ismerőseire, hogy biztonságban vannak-e.

5. A párizsiak közül sokan megnyitották a házukat, és befogadták azokat az embereket, akik a merényletek nyomán kialakult káoszban nem tudtak hazamenni.

6. Trikolórban a világ

Miközben a gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, New Yorkban az együttérzés jeleként a francia lobogó kék, fehér, piros színeivel világították ki az Empire State Building felhőkarcolót. Szintén a francia lobogó színeivel világították ki New York-i One World Trade Center 125 méter magas csúcsát, akárcsak a világ többi pontján lévő emblematikus épületeket, szobrokat, hidakat.

7. Sorban állnak a véradók

Rengetegen adnak vért, mivel nincs elég vérkészítmény a párizsi kórházakban. A véradókat app segíti, amely arról tájékoztatja őket, hol találhatják a véradópontokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top