Aktuális

Kevesebbet keresnek a magyarok, mint a többi visegrádi országban élők

A Tárki felmérése szerint idén kétszeresére nőtt a kivándorlást fontolgatók száma, és a beruházók attól félnek, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt Magyarországon. A visegrádi országokban élők fizetése mindenhol magasabb, mint nálunk – a kivándorlás fő oka, hogy itthon nem tudnak megélni a keresetükből az emberek.

Sokan százezret sem keresnek

Egy szakácsnő vagy egy bolti eladó havonta nem visz haza százezer forintot sem – hangzott el tegnap a RTL Híradójában. Egy pályakezdő programozó közel 600 ezer forint fizetést kap Magyarországon, Angliában ugyanezért a munkáért két és félmilliót is kaphat. Itthon egy szállodai recepciós kezdő fizetése 70 ezer forint körül van, míg ugyanezért Franciaországban közel félmilliót fizetnek. Ezek után nem meglepők a Tárki adatai: kétszer annyian akarnak kivándorolni az országból a jobb megélhetés reményében.

Kevesebbet keresnek a magyarok, mint a többi visegrádi országban élők

Utolsó helyen állunk

A Raiffeisen Bank elemzője, Török Zoltán kiemelte, hogy 2004-ben még vezettünk a bérek tekintetében a visegrádi országok között, mára viszont utolsó helyre csúsztunk, 15 százalékos elmaradásban vagyunk a bruttó fizetésekben a többi országhoz képest. Az elemzés szerint a befektetők tartanak a felgyorsult elvándorlástól, attól, hogy nem találnak majd elegendő szakképzett munkaerőt, és ezért máris kevesebben akarnak Magyarországon üzemet nyitni.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint az alacsony fizetések az ország versenyképességét veszélyeztetik.

Több cikk ebben a témában az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top