Aktuális

A munkáltatók többsége nem tartja be a munkavédemi szabályokat

A munkáltatók több mint háromnegyedénél találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az év első kilenc hónapjában.

Január-szeptemberben csaknem 11 000 munkáltatónál végeztek munkavédelmi vizsgálatot hazánkban, összesen 210 988 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták. A munkáltatók 81,4 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök, és 363 esetben, összesen 85,66 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy több mint 45 ezer embernek súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia. Kiemelték: az ellenőrzéseket elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a gépipar, az építőipar, a bányászat és az egészségügyi szociális ellátás területén végezték, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is.

A munkáltatói mulasztások közül kiemelkedő volt a nem megfelelő munkaeszközök biztosítása, az intézkedések 7,4 százaléka erre a területre vonatkozott, szinte ugyanilyen arányban kellett eljárni a villamosbiztonsági hiányosságok ügyében is. A harmadik legtöbb intézkedést a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt hozták a felügyelők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top