Aktuális

Szmogriadó: megszűnt a riasztási fokozat Budapesten

Megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt feloldották a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedési tilalmát a fővárosban hétfőn hajnalban. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor ismételten életbe lépett a tájékoztatási fokozat.

A vasárnap délután kezdődött javulás nyomán Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje már egy mérőponton sem haladta meg a riasztási küszöbértéket, ugyanakkor még 6 mérőponton magasabb volt, mint a tájékoztatási küszöbérték.

MTI Fotó: Vajda János
Szmog alatt Miskolc – MTI Fotó: Vajda János

A szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát – a szálló por esetében – akkor kell elrendelni a fővárosban, ha 3 mérőállomáson egy időben a mért légszennyező anyag szintje két egymást követő nap átlagában meghaladja a tájékoztatási vagy riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre.

Olvass még a szmogról az NLCafén:

  • Szmogriadó: sűríti járatait hétfőtől a BKK
  • Így borítja be Budapestet a szmog – videó
  • Most akkor szmog, vagy nem?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top