Aktuális

Így emelkedhetnek a mobiltarifák

A roamingdíjak eltörlésének negatív következménye lehet a belföldi mobiltarifák emelkedése. Legalábbis akkor, ha a szolgáltatók úgy döntenek, hogy ezt meglépik.

Nincs kizárva, hogy a roamingdíj tervezett kivezetése miatt a szolgáltatók emelni fogják a belföldi hívások tarifáját. A későbbiekben ugyanis nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről például Magyarországra irányuló hívások percdíjában – írja a Világgazdaság.

A szolgáltatókat semmilyen szabályozás sem akadályozza a tarifaemelésben, saját hatáskörükben dönthetik el, hogy emelnek-e.

A lap érdeklődésére a Vodafone közölte, hogy ameddig nem ismeri az Európai Parlament (EP) roamingdöntésének minden, esetenként még kidolgozásra váró részletét, addig nem tud a majdani módosítások hatásairól sem nyilatkozni. A  Magyar Telekom pozitívan értékeli az EP-döntést és az elfogadott szabályozást, ugyanakkor a bevezetés, a konkrét megvalósítás számos részlete még további elemzést igényel, ezért egyelőre nem bocsátkoznak üzleti becslésekbe.

A roamingdíjak kivezetése két lépcsőben történik majd. Az első, átmeneti időszakban, 2016. április 30-tól egypercnyi beszélgetésért, adatforgalomért a belföldi percdíj plusz néhány eurócentet számolhatnak majd fel. A második szakaszban, 2017. június 15-től azonban a pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha az illetékes hatóságnak, vagyis itthon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak évente megküldött kérelemben igazolják, hogy a barangolási szolgáltatás nyújtásának költségei nem fedeznék a kiadásokat, és emiatt emelniük kellene a belföldi tarifáikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top