Aktuális

Jövő szeptemberig van idejük a “késő” egyetemistáknak

Novemberben szavazhatja meg az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében 2016 szeptemberéig kapnak haladékot azok, akik 2005 előtt kezdték meg egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat, de még nem tették le az államvizsgát. A diploma megszerzésének legeslegvégső dátuma 2018 lesz.

A kormány idén nyáron módosította a felsőoktatási törvényt, ennek értelmében a felsőoktatási tanulmányaikat 2005 előtt megkezdett hallgatók számára csak nagyon rövid idő állt volna rendelkezésre a záróvizsga (abszolutórium) és a diploma megszerzéséhez. Az október 20-i kormányülésen ezért elfogadtak egy törvénymódosítást célzó előterjesztést, amely pontosítja a türelmi idő feltételeit. A törvényjavaslatot novemberben terjesztik az Országgyűlés elé.

Sok a “fantomhallgató”

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert a főiskolák és egyetemek több ezer olyan hallgatót tartanak nyilván, akik több mint tíz éve kezdték meg a tanulmányaikat, de nem diplomáztak le, és nem is tettek hivatalos nyilatkozatot arról, hogy szeretnék megszakítani kapcsolatukat a felsőoktatási intézménnyel.

ELTE Bölcsésztudományi Kar / Forrás: ELTE / Facebook
ELTE Bölcsésztudományi Kar / Forrás: ELTE / Facebook

Mivel sokukat megváltozott lakcím vagy email-cím miatt nem tudják értesíteni, az egyetemek, főiskolák eddig törölni sem tudták őket a nyilvántartásaikból. A törvénymódosítás ezeknek a hallgatóknak a helyzetét szeretné rendezni, illetve ezzel párhuzamosan betömne egy joghézagot az 1993-ban elfogadott felsőoktatási törvényben (amely nem rendelkezett a felsőoktatási intézményeket ilyen módon elhagyó hallgatók jogviszonyáról).

A mostani törvénymódosítás értelmében a 2005 előtt kezdett hallgatóknak 2016. szeptember 1-jéig le kell zárniuk a felsőoktatási tanulmányaikat. Vagyis meg kell szerezniük a végbizonyítványt, abszolutóriumot. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a hallgatói jogviszonyuk megszűnik

Azok esetében, akik a végbizonyítványt már megszerezték, öt év állt rendelkezésre, hogy letegyék a záróvizsgát (államvizsga). Ha már eltelt öt év az abszolutórium megszerzése után, a hallgatóknak 2016. szeptember 1. lett volna a véghatáridő a még hatályos rendelkezés szerint.

A mostani törvénymódosítás szerint azonban azoknak a hallgatóknak, akik 2016. szeptember 1-jéig megszerezték az abszolutóriumot, legkésőbb 2018. szeptember 1-jéig kell záróvizsgát tenniük, a korábbi ötéves szabály pedig megszűnik.

További cikkek a felsőoktatásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top