Aktuális

Jövő év végére minden hazai iskolában lesz internet

Nem lesz internet nélküli iskola Magyarországon 2016 végére – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Kara Ákos az Informatika a Társadalomért Egyesület csütörtöki balatonfüredi konferenciáján tett ígéretet arra, hogy a jövő év végéig az összes hazai iskolába eljut az internet. Kiemelte, hogy az iskolákban az egyedi igényekhez igazodóan átlagosan legalább 50 megabites sávszélességet biztosít majd a kormányzat.

Célul tűzték ki továbbá, hogy 2018 végéig a szélessávú internetszolgáltatás újabb egymillió háztartásba eljusson. Az államtitkár azt mondta, hogy ez európai szinten is komoly vállalás, amely fele részben piaci szolgáltatói vállalás keretében, fele részben állami támogatással valósul meg.

Solymár Károly Balázs, az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta, jelenleg mintegy 883 ezer háztartás lefedetlen szélessávú internetelérhetőséggel, ebből 500 ezret a szolgáltatók közreműködésével, 380 ezret állami támogatással terveznek ellátni 2018-ig. Ezt segíti az, hogy az új szakaszok kialakítására, valamint a meglévő szakaszok 100 megabites fejlesztésére 5 éves közműadó-mentességet biztosítanak.

Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon a 15 évesek majdnem 30 százaléka, az iskolaelhagyók nélkül számítva, írási-olvasási és számolási nehézségekkel küzd. Úgy fogalmazott, ezért meg kell vizsgálni, hogy az alapkészségek elsajátítására van-e elég idő, jó-e a módszer, megfelelő-e a tananyag mennyiség, valamint azt, hogy milyen további digitális lehetőségek bevezetésére van esély az oktatásban.

2014-ben a 15 évesnél idősebb lakosság 40,2 százaléka nem rendelkezett megfelelő digitális képességekkel, az arány javítása érdekében képzésekre is szükség van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top