Aktuális

Óraátállítás: ekkor kell visszatekerni egy órával a mutatókat

Mikor kell az órákat átállítani? És most merre is tekerd? Kevesebbet vagy többet aludhatsz október utolsó vasárnapjára virradó reggel? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk, és más érdekességet is megtudhatsz az óraátállításról.

2015. október 25-én vasárnap hajnali 3 órakor hajnali 2 órára kell visszaállítani, vagyis ezen az utolsó októberi hétvégén lehet egy órával többet aludni. Ekkor kezdődik a téli időszámítás, ami a Nap állása szerinti közép-európai időnek felel meg.

Mikor vezették be az óraátállítást?

Hazánkban először 1916. április 30-án állították előre egy órával az óramutatókat, amit október 1-jén tekertek vissza. Négy év múlva megszűnt az óraátállítás rendszere, és csak 1941-ben történt meg újra ismét, és 1949 októberéig tartott. Az ötvenes évek közepén négy évre ismét bevezették. 1980. április 6-a óta azonban a mai napig minden év márciusában előre tekerjük az óramutatókat egy órával. 1995-ig szeptember utolsó vasárnapján állítottuk vissza.

Óraátállítás: ekkor kell visszatekerni egy órával a mutatókat

Az Európai Unió 1996-ban egységesítette az óraátállítást, azóta minden év márciusának utolsó vasárnapján előre húzzuk a mutatókat, és október utolsó vasárnapján visszaállítjuk az eredeti közép-európai időre.

Miért volt szükség az óraátállítás bevezetésére?

Eleinte azért vezették be, mert az előzetes számítások alapján úgy gondolták, a napfényes órák magasabb száma miatt jelentős energia takarítható meg az óraátállítással. Mindez be is igazolódott, bár ma már a légkondicionálók elterjedése miatt nem olyan óriási a különbség, mint 25-30 évvel ezelőtt volt. Közben az is kiderült, az óraátállítás használata más előnyökkel is együtt jár. Például a hosszabb természetes fény kedvez

  • a szabadban tervezett programoknak,
  • a strandolásnak,
  • a hétvégi telken, a családi házak kerti munkálataiban,
  • a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma,
  • visszaszoríthatja a bűncselekmények számát, hiszen kevesebbet tartózkodnak az emberek a sötét utcákon.

Honnan ered az óraátállítás ötlete?

Az óraátállítás és ezzel együtt a nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin vetette föl elsőként 1784-ben. A “Javaslat a világítás költségének csökkentésére” című írásában azt fejtegette, hogy a nyári korábbi ébredéssel a világításra használt gyertyákkal jelentősen lehetne spórolni.

Óraátállítás: ekkor kell visszatekerni egy órával a mutatókat

A modern kori óraátállítás lehetőségéről elsőként 1895-ben George Vernon Hudson új-zélandi rovarszakértő beszélt, aki úgy gondolta, a kétórás óraátállítással jelentősen csökkenhetnének az energiaköltségek. Új-Zéland a Föld déli féltekéjén fekszik, ezért ott októberben állították volna előre két órával az órákat, és márciusban tekerték volna vissza a mutatókat. Bár az ötlet sokakat elgondolkodtatott, mégsem vezették be.

Az angol William Willett 1905-ben különleges ötlettel állt elő. Azt javasolta, hogy az órákat 20 perces lépésekkel az áprilisi vasárnapokon állítsák előre, és ugyanígy állítsák vissza azokat a szeptemberi vasárnapokon. Az ötletből törvényjavaslat született az angol parlament alsóházában. A javaslatot érdekes módon leginkább a mezőgazdaságban dolgozók ellenezték, így a törvényt végül mégsem szavazták meg.

További cikkek óraátállítás témában az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top