Aktuális

A kis herceg

Fedezd fel újra minden idők egyik legkedveltebb meséjét! Mark Osborne, az Oscar-jelölt Kung Fu Panda rendezője elkészítette Antoine de Saint-Exupéry világhírű meséje, A KIS HERCEG első animációs filmadaptációját.

A történet főhőse egy Kislány, akit édesanyja nagy erőkkel készít fel a felnőtt életre, ám szigorú menetrend szerint zajló napjaikat megzavarja a furcsa, ám jólelkű szomszéd. A Pilóta egy egészen különleges világot mutat meg kis barátjának, ahol bármi lehetséges. Egy világot, mellyel sok évvel ezelőtt A KIS HERCEG ismertette meg őt. A kislány varázslatos utazásra indul saját képzeletében és a KIS HERCEG világában, és rátalál saját gyerekkorára. Itt tanulja meg végül, hogy a világon a legfontosabbak az emberi kapcsolatok, és hogy ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

 A gyönyörűen kivitelezett animációt Antoine de Saint-Exupéry 1942-ben írt mesterműve ihlette. 2015 egyik legeredetibb és legnagyobb szabású európai animációs projektjét Mark Osborne írta és rendezte, aki olyan sikerfilm társrendezőjeként ismert, mint a DreamWorks Oscar-jelölt rajzfilmje, a Kung Fu Panda. A film producerei Aton Soumache, Dimitri Rassam és Alexis Vonarb, az On Animation Studios társalapítói. Ezen a különleges filmen kiemelkedően tehetséges nemzetközi animációs szakemberek dolgoztak párizsi és montreali stúdiókban. A karakterek az eredeti változatban olyan hírességek hangján szólalnak meg, mint Jeff Bridges (a Pilóta), Rachel McAdams (az Anya), Marion Cotillard (a Rózsa), James Franco (a Róka), Albert Brooks (az Üzletember), Mackenzie Foy (a Kislány), Benicio Del Toro (a Kígyó), Ricky Gervais (a Hiú ember), Paul Giamatti (a Tanár), Bud Cort (a Király) és Riley Osborne (a Kis herceg).

A magyar szinkron is fantasztikus csapatot hozott össze:
The Aviator: Csuja Imre   
The Fox: Széles Tamás
The Mother: Pálfi Kata  
The Rose: Kisfalvi Krisztina  
The Conceited Man: Kerekes József
The Businessman: Szabó Győző

A KIS HERCEG című film szívből jövő, őszinte tiszteletadás Antoine de Saint-Exupéry közkedvelt 1942-es novellája előtt. A könyvet több mint 250 nyelvre fordították le és 145 millió példányban adták el világszerte. A film középpontjában egy barátság áll, egy különc öreg Pilóta (Jeff Bridges) és egy koraérett fiatal lány között, aki a szomszédba költözik az életüket napról napra megtervező anyukájával (Rachel McAdams). A Pilóta könyve és rajzai által a Kislány (Mackenzie Foy) megismeri a férfi múltjának történetét, hogyan zuhant le a sivatagban és találkozott a Kis herceggel (Riley Osborne), egy távoli bolygóról származó rejtélyes fiúval. A Pilóta élményei és a Kis herceg utazásai más világokba közelebb hozza egymáshoz a Kislányt és a férfit, akik együtt egy különleges utazásra indulnak.

A KIS HERCEG mozifilm forgatókönyvét Irena Brignull (Doboztrollok) és Bob Persichetti (Tarzan, Mulan, Shrek 2.) írta Mark Osborne ötlete nyomán. A Kislány és az Anyuka világát “felnőtt” CG-animációval jelenítették meg az alkotók és A kis herceg-történet kereteként szolgál, mely “gyermeki” módon, stoptrükk-technikával kel életre, a Kislány nézőpontját és képzeletét tükrözve. A film zenéjét az Oscar-díjas Hans Zimmer szerezte.

ÚTTÖRŐK
 
2015-en A KIS HERCEG megkezdi utazását a könyv lapjairól a mozikba. Mark Osborne rendező és csapata bíznak benne, hogy munkájuk gyümölcse a könyv szerelmeseinek egy új generációjával is megismertetheti Antoine de Saint-Exupéry időtlen vízióját. Osborne így összegzi: “Minden képzeletet felülmúló volt ez az utazás. Kielégítő művészileg, mert képesek voltunk egészen eredeti nézőpontból megközelíteni a történetet – meg akartuk találni a legjobb módot, hogy elmeséljük ezt a történetet és megkreálni a legjobb történetet köré. A nézők olyan filmeket érdemelnek, amelyek kockáztatnak és azok a filmek képesek úttörő munkát végezni. Ezt a filmet egy csapat független művész közös munkája hozta létre, akik lehetetlen küldetésre vállalkoztak: átültetni ezt a halhatatlan könyvet a film nyelvére. Nagyon nehéz lett volna a hagyományos stúdiórendszerben megvalósítani ezeket a nagyra törő ötleteket, és ez eltántorított volna a kockázatvállalástól minket. Végül azonban egy csoda lett belőle, ami hitünk szerint megőrzi Saint-Exupéry történetének érzékeny lelkét.”

 
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY
ÉS A KIS HERCEG

Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg (Le Petit Prince) című könyve 1943-ben jelent meg először, melyet világszerte 80 millió példányban adtak el. Az arisztokrata származású francia írónak, költőnek és úttörő repülősnek ez a leghíresebb könyve. A novella a legolvasottabb és legtöbbet fordított francia könyv, és a 20. század legjobb könyvének választották Franciaországban. Több, mint 250 nyelvre és dialektusra fordították le eddig (Braille-írásra is), ezzel egyike a valaha legtöbbet publikált könyveknek.

Saint-Exupéry (1900. június 29. – 1944. július 31.)
Észak-Amerikába menekült a második világháború kitörése után, és sikeres repülős karriert tudhatott maga mögött a háború előtt. Három legismertebb művét, köztük A kis herceget az Egyesült Államokban írta, miközben egészségi állapota hanyatlóban volt. A kis herceget megelőzően egy korábbi memoárjában írt már repülési élményeiről a Szahara sivatagban. Ezek az élmények inspirálták, hogy megírja és illusztrálja leghíresebb könyvét. Más repüléssel kapcsolatos írásai A déli futárgép, az Éjszakai repülés, és A hadirepülő. A kis herceg története bemutatja, ahogy a kisfiú elhagyja bolygóját és barátját, a Rózsát, hogy meglátogassa más aszteroidák furcsa lakóit, mielőtt a Földre érkezne. Itt találkozik a könyv narrátorával, a Pilótával. A könyv megrendítő véget ér, mert a Kis herceg úgy dönt, elhagyja a testét és visszatér bolygójára. Sajnos Saint-Exupéry nem érhette meg könyve sikerét. 1943-ben tért vissza a háborúból, de 1944-ben eltűnt egy szövetségi küldetés során a mediterrán térségben. 2004-ben Marseille partjainál megtalálták összetört repülőgépe roncsait és karkötőjét.  

">

” target=”_blank”>További információk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top