Aktuális

Halálbüntetés: elfogyott a halálos injekció alapanyaga

Ohio egyike a 31 amerikai szövetségi államnak, ahol érvényben van a halálbüntetés. 2014 óta nem hajtottak itt végre halálbüntetést, de 2016-ra 11 kivégzést terveztek.

A méreginjekcióhoz szükséges anyagok hiánya miatt az amerikai Ohio szövetségi államban 2017-ig felfüggesztik tucatnyi halálraítélt kivégzésének végrehajtását A következő kivégzés 2017 januárjában lesz: az 1993-ban elítélt Ronald Phillipsen hajtják végre, aki megerőszakolta és agyonverte élettársa hároméves kislányát. A közlemény szerint évek óta nagyon nehéz beszerezni a méreginjekciót.

2014 januárjában Ohio elsőként használt midazolam nyugtató és hidromoron fájdalomcsillapító keverékét Dennis McGuire kivégzéséhez, aki 1993-ban egy állapotos nőt erőszakolt és gyilkolt meg. A kivégzés 25 percig tartott, szemtanúk szerint az elítélt 15 percen át kapkodott levegő után.

Halálbüntetés: elfogyott a halálos injekció alapanyaga

Az Egyesült Államokban heves vita dúl a halálos ítéletek végrehajtásához használt injekcióról, több túladagolás fordult ugyanis elő, gyakran figyelmen kívül hagyják az altatószerek iránti érzékenységet, illetve hibák történnek az adagok előkészítésekor. A büntetés-végrehajtó intézetek gyakran hiányt szenvednek a méreginjekcióban, a gyógyszergyártó cégek – főként az európaiak – nem hajlandóak ellátni őket a szükséges összetevőkkel.

Mintegy tíz napja Arkansasban nyolc kivégzést függesztettek fel. Az első két kivégzést október 21-re tervezték. Oklahomában 2014-ben egy elítélt több mint 40 percen át haldoklott a rosszul adagolt injekció miatt. Egyre több elítélt fordul bírósághoz, és haladékot kér arra hivatkozva, hogy az újonnan alkalmazott méreginjekciók a törvény által tiltott szenvedést okozhatnak.

Az Egyesült Államokban tavaly 20 éve a legalacsonyabb szinten volt a kivégzések száma. Ohióban 1999 óta 53 elítéltet végeztek ki. Ebben a szövetségi államban hajtották végre az első kivégzést, amióta a legfelsőbb bíróság 1976-ban ismét engedélyezte a halálbüntetést. A szövetségi államban összesen 145 elítélt vár a halálsoron.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top