Aktuális

Angliában tesznek a legtöbbet a haldoklókért, hazánk csúnyán lemaradt a listán

Az Egyesült Királyságban a legmagasabb szintű a haldokló betegek ellátása. Hazánk a nyolcvanas lista közepén kapott helyett.

Az Economist Intelligence Unit idei Quality of Death indexe szerint az Egyesült Királyságban tesznek a legtöbbet a haldokló betegekért. A 2010 óta összeállított lista 80 országot vizsgál. A nemzeti szabályozásokon kívül fontos szempont a súlyos betegek tüneteinek enyhítését szolgáló, az életminőségét javító gondozás, de az is, mennyire elterjedt az országban a hospice-mozgalom, vagy milyen az ellátás környezete.

A végeredmény arra is rávilágít, mennyire sokat számít egy ország anyagi helyzete a helyezés szempontjából. A legjobban teljesítők között a gazdaságilag fejlett és erős országok állnak, az Egyesült Királyság után a második és a harmadik helyet Ausztrália és Új-Zéland foglalják el. A lista tetejére jómódú európai és ázsiai országok kerülhettek fel, a fejlődő országok még mindig híján vannak a haldokló embereknek biztosítandó alapvető ellátásoknak.

Néhányan közülük jelentőset léptek előre az elmúlt években. Az Economist kiemeli Panamát, Mongóliát és Ugandát, ahol kiugró a javulás. Magyarország sajnos csúnyán lemaradt, mindössze 41. helyezett a listán, Európában csak Oroszország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Görögország és Szlovákia áll mögöttünk – írja az Index.

Angliában tesznek a legtöbbet a kegyes halálért, hazánk csúnyán lemaradt a listán

További halálozással kapcsolatos cikkek az NLCafén

Infografika: Economist

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top