Aktuális

Ő kapta idén a közgazdasági Nobelt

Angus Deaton kapta meg az idei közgazdasági Nobel-díjat. A Princeton egyetem skót közgazdászprofesszora a fogyasztás, a szegénység és a jólét témáját kutatja már évtizedek óta.

Az idén hetvenéves Angus Deaton még 1980-ban alkotta meg modelljét, Almost ideal demand system (AIDS) néven. A modell lényege, hogy egy közösség szegénységének valós mértékét a fogyasztás és a kínálat alapján méri fel. A Nobel-díjat átadó bizottság méltatása szerint ez volt az első, globálisan alkalmazható módszer a szegénység felmérésére.

Ő kapta idén a közgazdasági Nobelt

A globális szegénységet kutatja

Deaton a kevesebb mint napi egy vagy két dollárból élők felmérésének technikáját kutatja, elsősorban indiai források használatával. Kutatásai emellett a társadalmi helyzet, az egészség, a jövedelem és a végzettség összefüggéseit és nemzetgazdasági hatásait is vizsgálják. A közgazdaságtanban ismeretes Deaton-paradoxon, tehát hogy a fogyasztás szintje általában nem változik a jövedelem gyors emelkedése és csökkenése idején sem, szintén Angus Deaton nevéhez fűződik. Angus Deaton a Cambridge-i Egyetemen szerzett doktori címet és az amerikai Princeton Universityn tanít.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top