Aktuális

A magyarok félnek a menekültektől, de nem tájékozottak

A Medián szeptember közepén készült közvélemény-kutatása szerint nálunk távolságtartóbbak a menekültekkel, mint a többi európai országban. Ennek ellenére közel kétharmadunk azt sem tudja pontosan, hány menekült érkezett, és tartózkodik Magyarországon.

A Medián “Jobb félni?” címmel közölte kutatási eredményeit, amelyből kiderül, hogy bár 2015 előtt a magyarok a menekültkérdést (illetve a bevándorlás témáját) nem sorolták az égető társadalmi problémák közé, ma már ez a téma felülír minden mást.

A magyarok félnek a menekültektől, de nem tájékozottak

A témával csaknem minden megkérdezett találkozott a sajtóban, de kevesen voltak tisztában a menedékkérők számával. Csupán a válaszadók harmada találta el a megfelelő nagyságrendet. A jelenleg is Magyarországon tartózkodó menekültek számát pedig jelentősen felülbecsülték. A felmérés szerint a lakosság felének fogalma sincs (még csak nagyságrendileg sem) a hazánkban tartózkodó menekültek számáról.

Forrás: www.median.hu
Forrás: www.median.hu

Nőtt a menekültekkel szembeni intolerancia

A felmérés kimutatta, hogy az utóbbi évben jelentősen erősödött a menekültekkel szembeni távolságtartás, ami magyarázhatja a színes bőrű emberekkel szembeni félelmeket is. Beszédes adat, hogy a megkérdezettek 58 százaléka szerint a menekültek “általában inkább erőszakosak és követelődzőek”, míg a másik válaszlehetőséget (általában inkább békések és együttműködőek) csak 42 százalékuk választotta. Mindezt annak a fényében érdemes nézni, hogy a felmérés terepmunkájára még a röszkei összecsapás előtt került sor. A rendőrség, illetve a civil szervezetek munkáját a társadalom többsége pozitívan értékeli. Érdekes adat az is, hogy a fentiek mellett a válaszadók 65 százaléka szerint emberségesen kell bánni a menedéket kérőkkel.

A domináns érzés azonban egyértelműen a félelem, ugyanis a legnagyobb konszenzus nem az együtt érző állításokat övezte, hanem azokat, amelyek szerint a menekültek egészségügyi kockázatot és terrorveszélyt jelentenek. Mindössze a megkérdezettek 13 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak előnyére válna, ha befogadná a menekülteket. Viszonylag széles egyetértés mutatkozik az illegális határátlépést börtönbüntetéssel sújtó törvény mögött is. A kutatás további részletei a Medián weboldalán olvashatók.

További cikkek a menekültekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top