Aktuális

Kilencéves zseni az egyetemisták új sztárja

Negyed óra alatt felvették az egyetemre Carlos Santamaríát, így ő Mexikó legfiatalabb egyetemi hallgatója. Felsőoktatási tanulmányaival párhuzamosan végzi az általános iskola negyedik osztályát, ahová életkora szerint járnia kell. A kisfiú ötévesen már kívülről fújta a periódusos rendszert, és középiskolai kémiai tankönyveket olvasott.

Korán kiderült, hogy zseni

Carlos másfél évesen kezdett óvodába járni, és szülei korán észrevették a kisfiú különleges adottságait, a zseni jelzőt viszont szándékosan kerülik a családban. Később a srác rendszeresen elaludt az iskolában az órákon.“Egy tantárgy sem okozott gondot, de egyik sem tetszett igazán. Egyszerűen untam magam” emlékszik vissza a régi iskolai élményekre a legfiatalabb mexikói egyetemista. Az általános iskolás tanárai nem nagyon tudtak mit kezdeni a kis zsenivel. Egy kémiatanára szerint, akihez különórákra járt, olyan agya van, mint egy tudósnak. “De a tanárokat is meg lehet érteni, nem elvárható, hogy megértsenek olyan kémiai összefüggéseket, amelyek Carlosnak a kisujjában vannak.”

Carlos kilenc évesen Mexikó legfiatalabb egyetemistája

Kilencévesen biokémiát hallgat

Tulajdonképpen az említett kémiatanár tanácsára vitték el a gyereket a szülei az UNAM-ra, a Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemre. A kémia tanszék vezetője negyedóra alatt eldöntötte, hogy felveszi Carlost az egyetemre, így a kisfiú ma már biokémiát hallgat. Amikor nem egyetemen van, vagy az általános iskolában, akkor éppen úgy él, ahogy a legtöbb kisfiú: biciklizik, vagy videojátékokkal játszik.“Nem tudom még, hogy mi akarok lenni, de az biztos, hogy a tudományhoz fog kapcsolódni” mondta egy spanyol napilapnak Carlos.

Carlos kilenc évesen Mexikó legfiatalabb egyetemistája

Néhány laikus szülői kérdés mindehhez

Ezer kérdés vetődött fel bennem a cikk olvasásakor. Gondolom, Carlos szülei rengeteget gyötrődnek azon, hogy hogyan kezeljenek egy zsenit, mi a legjobb a gyereknek. Egy kiemelkedő tehetséget sokszor a szakembereknek is nehéz gondozni…

  • Vajon jó az egy kisfiúnak, ha felnőttek között tanul?
  • Mennyi ideje marad ennyi elfoglaltság mellett gyereknek lenni?
  • Mit szólnak hozzá az évfolyamtársai?
  • Hogyan kezelik ezt a helyzetet az oktatók?
  • Vajon érettségi előtt már meglesz az egyetemi diplomája?

Ti mit tennétek hasonló helyzetben?

Carlos kilenc évesen Mexikó legfiatalabb egyetemistája

 További cikkek hasonló témában az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top