Aktuális

Műholddal juttatná el az internetet Fekete-Afrikába Mark Zuckerberg

Műholdat tervez a világűrbe felbocsátani a Facebook azzal a céllal, hogy mobilinternet-hozzáférést juttasson el Fekete-Afrika területire.

A Facebook a francia Eutelsat Communications műholdas szolgáltató közreműködésével bővítené ki a szubszaharai Afrikára elsősorban a mobilinternet-kapcsolatot. Az AMOS-6 nevű műholdat már építik, és a tervek szerint 2016-ban bocsátanák fel a világűrbe – közölte a két cég.

A mindentől messze eső területeken élő emberek elérése gyakran nehéz a hagyományos hálózati kapcsolatok rossz hatékonysága miatt, ezért “új technológiákat kell feltalálnunk” – írta Mark Zuckerberg egy Facebook bejegyzésében.

A műhold a Facebook Internet.org nevű, a világ számos tájára az internet-hozzáférés eljuttatását célul kitűző projektjének keretében készül. Az internetkapcsolattal rendelkező emberek számának növekedése az utóbbi időben lassult, a világ teljes lakossága felének pedig továbbra sincs hozzáférése a világhálóhoz – közölte a széles sávú internet világszintű hozzáférését támogató ENSZ-bizottság a múlt hónapban.

A világ legkevésbé fejlett 48 országában az emberek 90 százaléka mindenféle internetezési lehetőség nélkül éli az életét, ezzel pedig elesik azoktól a jelentős társadalmi és gazdasági előnyöktől, melyeket a világháló használata kínál. A helyzet Afrika szubszaharai vidékén a legrosszabb: Guineában, Szomáliában, Burundiban és Eritreában a lakosság mindössze 2 százaléka internetezik.  

A világ legismertebb közösségi oldalának két fő afrikai piaca jelenleg Kenya és Nigéria, ahol viszont már húszmillió felhasználójuk van. A Facebook statisztikái szerint a felhasználók többsége leggyakrabban a mobileszközeit használja profiljai eléréséhez. A Facebook júniusban nyitotta meg első afrikai irodáját a dél-afrikai Johannesburgban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top