Aktuális

Hétfőtől jelentik be az idei Nobel-díjasokat

A díjazottak nevét október 5-től kezdődően hozzák nyilvánosságra, az elismeréseket, mint minden évben, december 10-én adják át, az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján. A tudományos díjjal nyolcmillió svéd korona jár.

A hétfőn kezdődő héten jelentik be a Nobel-díjak kitüntetettjeinek nevét. A díj alapítója a kalandos életű svéd robbanóanyag-gyáros, Alfred Nobel volt, aki mesés vagyonát a dinamit feltalálásával alapozta meg.

Díj + pénz

A díjakat 1901 óta osztják ki Nobel halálának évfordulóján, december 10-én. A kitüntetettek érmet, oklevelet és nem utolsósorban egy csekket kapnak. A kézzel gyártott, 18 karátos aranyból készült, 24 karátos arannyal bevont érmék előoldala a fizikai, kémiai, orvosi és irodalmi díjak esetében azonos, Alfred Nobel portréját, születési és halálozási évét tartalmazza. 

A teljes díjjal járó csekket az idén nyolcmillió (adómentes) svéd koronára, átszámítva mintegy 267 millió forintra állítják ki. A díj átvétele határidőhöz kötött, ennek elmúlta után csak az érem és az oklevél jár, a pénz már nem.

Awards: 567 Prizes to 889 LaureatesPrize categories: 6Awarded women: 46Awarded organizations: 22Multiple Nobel…

Posted by Nobel Prize on Saturday, October 3, 2015

A jelölések

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából a svéd központi bank alapította, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaság-tudományi Emlékdíja.

A fizikai, a kémiai és a közgazdasági díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi díjat a stockholmi Károly Egyetem (Karolinska Institutet), az irodalmi díjat a Svéd Akadémia, a Nobel-békedíjat a Storting, a norvég parlament által megválasztott öttagú bizottság ítéli oda (a díj alapítása idején Norvégia és Svédország uniót alkotott). Ezen intézményekhez minden évben február 1-jéig kell a jelöléseknek befutniuk, az értékelést szeptemberig végzik el, a döntést októberben hozzák nyilvánosságra.

Youngest Nobel Laureate ever is Malala Yousafzai, 17 years at the time of the award.#NobelPrize

Posted by Nobel Prize on Saturday, October 3, 2015

 Olvass még Nobel-díjasokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top