Aktuális

Az első csóktól az első orgazmusig: így hódította meg a szex a mozivásznat

Mozikban a Szerelem című francia botrányfilm, aminek az egyik legemlékezetesebb jelenetében ondó spriccel a kamera irányába, ráadásul 3D-ben. A meghökkentő jelenet hatására összegyűjtöttem a filmtörténet erotikus mérföldköveit az első vetkőzéstől kezdve az első orgazmuson át egészen az első melegcsókig.

Az első csók

Thomas Edison: A csók (1896)
Épp csak megszületett a filmművészet, máris jött az első csók. Thomas Edison egy színdarab csókjelenetét vette fel pár másodpercben, és ezzel olyan haragot váltott ki egyes nézőkből, hogy sokan még a rendőrséget is kihívták a vetítés után. Az első – amúgy mai szemmel nézve igen szelíd – csókkal megszületett tehát a filmtörténet első botránya is, melyet számos további követett.

Az első vetkőzés

Georges Mélies: After the Ball (1897)
A nagyjából egyperces hosszúságú filmben mindössze annyi történik, hogy egy szolgálónő segít levetkőzni a ház asszonyának, hogy az tisztálkodni tudjon, és bár teljes meztelenséget nem láthatunk, ez is bőven elég volt ahhoz, hogy az After the Ballt tartsák minden idők első felnőttfilmjének.

Az első női orgazmus

Gustav Machaty: Ecstasy (1933)
Bemutatása korában már a film meztelenül futkározós jelenete is elég lett volna a botrányhoz, de az semmi volt ahhoz képest, amikor a filmben bemutatnak egy örömteli szexjelenetet, amiben a főszereplőnő (Hedy Lamarr) orgazmust él át. A cseh filmes ugyan végig csak a színésznő arcát mutatja, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy a filmet szinte minden létező országban betiltsák.

Az első gyerekmeztelenkedés

Child Bride (1938)
Ez a tétel még ma is botrányosnak számít, így képzeljük el, mit gondoltak róla a nézők 1938-ban. A film a stúdiórendszeren kívül készült, így nem volt érvényes rá a mozis szexualitást szigorúan szabályozó Hays-kódex. Az egyik legismertebb jelenetében egy tizenkét éves lányt mutat meztelenül úszkálni. A Child Bride eredetileg azért készült, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy jó néhány amerikai állam a film bemutatása idején még nem tiltotta a kiskorúak házasságát.

Szerelem: Így hódította meg a szex a mozivásznakat

Az első fanszőrzet mainstream angol nyelvű filmben

Michelangelo Antonioni: Nagyítás (1966)
A swinging sixties Londonjának fotósa szinte már fallikus eszközként használja a fényképezőgépét, és a filmben bőven akad meztelenkedés, de egy bizonyos jelenetet leszámítva semmi olyan, amit az angol és az amerikai nézők ne láthattak volna már korábban. Viszont amikor a főhős egyszerre szeretkezik a két lánnyal, akkor némi fanszőrzet is a szemünk elé tárul, márpedig erre korábban nem volt példa a filmtörténet angolszász területén.

Szerelem: Így hódította meg a szex a mozivásznakat

Az első vetkőző sztár

King Donovan: Promises! Promises! (1963)
Bár ez a cím hivatalosan a némafilmsztár Annette Kellermant illeti meg az 1916-os az A Daughter of the Gods című filmjéért, abban a filmben Kellerman testét csak távolról láthatjuk, és a haja nagyjából mindent kitakar, úgyhogy a filmtörténetben inkább Jayne Mansfield 1963-os meztelenkedése a nyerő. A Hays-kódex megszüntetése után nem sokat vártak a filmesek azzal, hogy a színészek ledobják magukról a ruháikat, és nem sokon múlott, hogy az elsőség Marylin Monroe-nak jusson, csakhogy a Something’s Got to Give forgatása sosem fejeződött be a színésznő tragikus halála miatt. A Promises! Promises!-hez három meztelen jelenetet forgattak, és Mainsfield meglehetősen sok pezsgőt ivott, hogy a kamerák elé merjen állni meztelenül. A filmben ugyan csak félmeztelenül láthatjuk, de később napvilágot látott egy forgatási fotó, amin teljesen pucéran is látható volt.

Szerelem: Így hódította meg a szex a mozivásznakat

Az első melegbár

John Francis Dillon: Call Her Savage (1932)
Egy film, amiben a főszereplőnő (Clara Bow, a korszak szexszimbóluma) vadócságát azzal jelzik, hogy nem visel melltartót. A már témájában is sokakat felháborító mozi azonban egy dologban kétségtelenül első volt: itt mutattak először egy melegbárt, amit persze az egyik szereplő olyan helynek ír le, ahol “csak vad költők és anarchisták esznek”. A jelenetben a helyen két pincér énekel erősen nőies gesztusokkal.

Az első homoszexuális csókjelenet

William A. Wellman: Wings (1927)
Egy első világháborús pilótákról szóló némafilm egy két férfi közt elcsattanó csókkal, amit még a legjobb film díjára is jelöltek az Oscaron? Igen, van ilyen. A csók egy haldokló katona és a legjobb barátja között történik meg a halálos ágyon, és sokan utólag csak az igaz barátság megnyilvánulásának látták, de a filmtörténet ma is az első meleg filmes csókként emlékszik rá. Az első leszbikus csók egyébként Marlene Dietrich nevéhez fűződik az 1930-ban készült Marokkó című filmből.

Az első rasszok közti románc

Robert Rossen: Island in the Sun (1957)
A film már azzal is “elvetette a sulykot”, hogy egyszerre nem egy, hanem két rasszok közti románcot mutatott be Harry Belafonte és Joan Fontaine, valamint John Justin és Dorothy Dandridge között, de csók csak az utóbbiak között csattan el a filmben. Az, hogy egy fekete férfi megcsókolhasson egy fehér nőt, olyannyira tabunak számított az ötvenes években, hogy hasonló aktusra még az amúgy direkt tabudöntögetésben utazó pornó műfajában is csak 1972-ben kerülhetett sor a Behind the Green Door című filmben. A korában botrányos filmet számos amerikai államban betiltották.

Az első hollywoodi transzgender karakter

Irving Rapper: The Christine Jorgensen Story (1970)
Egy műtét, ami átváltoztatta George-ot Christine-né az 1950-es évek Dániájában. A film egy önéletrajzi regényen alapult, és már a poszter szlogenje (“Nem tudnék élni egy férfi testében!”) sem árult zsákbamacskát. Itt bizony az első nemváltozáson átesett férfi történetét nézhetjük végig, csakhogy bődületesen rossz színészi alakításokkal, és szörnyű dialógusokkal kísérve. A film elsősége nem sokon múlott, ugyanis nem sokkal később mutatták be Raquel Welch főszereplésével a Myra Breckinridge című, hasonló témájú mozit is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top