Aktuális

PISA-teszt: botrányos eredményt produkáltak a magyar diákok

Egyre romlik a magyar diákok szövegértési készsége, és az internetes feladatokban is alulteljesítettek a PISA-teszten.

Most, 3 évvel később kerültek nyilvánosságra a 2012-es PISA-teszt eredményei, és az ezek alapján készült statisztikák. A felmérés során a 15 évesnél idősebb gyerekek szövegértési, matematikai és természettudományi alapkészségeit mérték, valamint azt, hogy ezek mennyire függenek össze a számítógépes ismereteikkel, ezekenkívül feltérképezték a gyerekek digitális szövegértési képességeit is.

Nem segít a túl sok kütyü

Nem lettek jobbak azoknak a tanulóknak az eredményei, akiket infokommunikációs eszközök segítségével tanítottak. Sőt, a matematikai teljesítmény egyenesen romlott azokban az iskolákban, ahol a legtöbb számítógépet használtak az oktatáshoz  2003 és 2012 között.

Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érdemes haladni a korral, a legjobb eredményeik azoknak lettek, akik csak időnként használtak digitális eszközöket a tanuláshoz.

PISA-teszt: A magyar diákok az internetes és szövegértési tesztben is alulmaradtak

Egyre romlik a magyar diákok teljesítménye

A magyar diákok a 34 ország közül a 30. helyen végeztek a felmérésben, és a digitális szövegértési készségeik kiemelkedően rosszak voltak.

A feladatrész során egy Searing nevű fiktív belga városról kellett különféle kérdéseket megválaszolni, amelyekre a kitalált város honlapján találhatták meg a válaszokat. Vagyis egyszerre mérték a diákok szövegértési készségeit és azt, mennyire tudnak eligazodni az interneten. Követték, hogy hova kattintanak, és az eredményeket 4 részre osztották: releváns, nem releváns, téves, de korrigált, téves és nem korrigált. A tesztek során a magyar diákoknak gyakran akadt nehézségük az információk megtalálásával, rossz helyre kattintottak, vagy sokáig tartott megtalálniuk a válaszokat. Sokan voltak, akik bele sem kezdtek a feladatrészbe. Általában ugyanazok a diákok teljesítettek alul ezen a teszten, akiknek a szövegértéssel is problémáik akadtak. Magyarországon évek óta folyamatosan romlik a diákok teljesítménye.

Ázsia az élen

A legjobban a szingapúri, dél-koreai, hongkongi és japán diákok teljesítettek. Az ázsiai országokat Kanada követi, Európából a legjobb eredményt a hetedik helyen végzett Észtország érte el a PISA-teszten. A teszt legnehezebb feladatát a szingapúri tanulók 70 százaléka oldotta meg helyesen, az  átlag 40 százalék volt, míg a magyar diákoknak csak 25 százaléka tudott megbirkózni vele – ismerteti az Origo.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top