Aktuális

Szégyen: 36-54 ezer gyerek rendszeresen éhezik Magyarországon

36-54 ezer gyerek rendszeresen éhezik, 200 ezer pedig időnként nem jut elegendő élelemhez hazánkban – derült ki egy friss tanulmányból.

Ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, hány gyermek éhezik Magyarországon, először azt kell tisztázni, mit értünk éhezés alatt. A mennyiségi probléma mellett az elfogyasztott étel kedvezőtlen összetétele, elsősorban a fehérje-, ásványianyag- és vitaminbevitel túlzottan alacsony volta is gondot okoz – írja Husz Ildikó és Marozsán Csilla tanulmányára hivatkozva a Népszabadság.

A tanulmányból kiderül, hogy a legszegényebb családokban azért nem főznek, mert nem csupán az élelmiszer hiányzik, de a főzéshez szükséges alapvető feltételek is, így az edények, a tűzhely vagy a gáz-, illetve áramszolgáltatás.

A kutatók felhívták a  figyelmet arra is, hogy az iskolai étkeztetés kulcsfontosságú az érintett gyermekek számára, hiszen sokan csak ott jutnak minőségi élelemhez.

A lap cikke felhívja a figyelmet arra is: a Gallup tavaly nyáron megjelent kutatása szerint a magyar családok 47 százalékának okoz gondot a szükséges élelmiszerek beszerzése. A gyermekétkeztetésre szánt összeg idén 53-ról 58 milliárd forintra emelkedett, szeptember óta már a bölcsődések és óvodások nagyjából 90 százaléka étkezhet ingyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top