Aktuális

10 fantasztikus gondolat Vekerdy Tamástól

Minden szava elgondolkodtató. Írásai segíthetnek jobb szülővé válni, kicsit töprengeni azon, merre induljunk. A 80 éves pszichológustól válogattunk, bár nehéz néhányat kiemelni…

A mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára, mert abban van jó és rossz, a legkisebb királyfi megküzd a sárkánnyal, vagyis felveszi a harcot a rossz ellen. Van benne élet és halál, igazmondás és hazugság, vagyis minden, ami egy etikai világképhez tartozik.

***

A magyar iskolarendszer arra kíváncsi, hogy mit nem tud a gyerek, a tananyag a döntő, pedig még az eminensek is elfelejtik a bemagolt leckék minimum 70 százalékát. 

***

Kamaszok és ifjak megdöbbenve szembesülnek a ténnyel, hogy “a szerelem” nem maga a boldogság – még akkor sem, ha realizálódik –, hanem (a barátsággal és sok mással együtt) a létezésnek egy olyan kiterjesztett köre, amelyikben az öröm is és a fájdalom is több és intenzívebb.

***

Hogy az iskola milyen abnormális hely, már abból is látszik, hogy az kérdez, aki tudja, és annak kell válaszolnia, aki nem tudja.

***

Meg kell szabadulni időnként a gyerekektől. Egyedül is, a házastárssal együtt is pihenni kell, emberi életet kell élni.

10 fantasztikus gondolat Vekerdy Tamástól

***

Mi az érzelmi intelligencia? Az, hogy nem leszek azonnal depressziós önmagamtól. Képes vagyok szemügyre venni magam és az engem körül vevő világot, és a mások szemével is képes vagyok látni, nem csak a sajátommal.

***

Nincs gyávább az agresszív embernél, ha a magáénál nagyobb és erősebb agressziót tapasztal.

***

Nem láttam még olyan esetet, ahol az érzelmileg biztonságot nyújtó, őszinte, spontán, intim légkörben élő családból (ahol a felnőttek többé-kevésbé egészségesek) súlyosan szenvedélybeteg, kábítószerező gyerek került volna ki. Még azt is hozzátenném, hogy ez nem feltétlenül kell, hogy “teljes” családot jelentsen, apával és anyával. Az egyedül nevelő szülő is nyújthat nagyfokú érzelmi biztonságot.

***

Minél kevésbé ellenőrzik a helyi hatóságok és a központi hatóságok a működését (még anyagi értelemben is), annál jobban működik az iskola.

***

A gyereknek tudnia kell, hogy mi, a szülei, mindig megvédjük a külvilággal szemben, bármi történik – akkor is, ha nem értünk egyet, azt majd külön elintézzük vele –, tudnia kell, hogy ott állunk mellette és mögötte.

***

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top