Aktuális

Németország a menekültek visszaküldését tervezgeti

A német kormány megvonná a menekültügyi rendszer juttatásait az uniós tagországokból Németországba érkezett menedékkérőktől. Így a menekültek áradata juttatás nélkül maradna.

A német belügyminisztérium készülő javaslatcsomagja szerint nem támaszthatnának pénzügyi igényeket azok a menekültek, akik valamely uniós tagországból érkeztek Németországba, és így ügyükben a dublini szabályok értelmében nem Németország az illetékes.

Ezek a menedékkérők csupán arra kaphatnának támogatást Németországtól, hogy visszautazzanak az adott tagállamba. A támogatás csak természetbeni lehet – menetjegy, úti élelem –, készpénz nem adható ilyen célra a javaslat szerint. A Pro Asyl segélyszervezetnek nem tetszik a törvénytervezet, szerintük két következménye lehet a kormány tervezett intézkedésének: az érintett menekültek visszautaznak az ügyükben illetékes uniós tagországba, ahol jövőjük nem biztosított, vagy hajléktalanná válnak Németországban. A kormány “a bezárkózás, az elriasztás és a hajléktalanság” programját alkotta meg a Pro Asyl szerint.

Ha átmegy a törvény, nem lesz több szelfi

A menekültügyi reform oka az, hogy Németország hónapok óta példátlanul sok menedékkérő célpontja. A javaslatokról októberben dönthet a törvényhozás. A csomag a menekültügyi eljárásról szóló törvényre és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényre vonatkozó módosító javaslatokat tartalmaz. Szerepelnek benne egyebek között az elutasított menekültek kitoloncolásának megkönnyítését és a menedékkérőknek járó pénzbeli juttatások csökkentését szolgáló változtatások.

Angela Merkel német kancellár a Frankfurti Autószalonon kifejtette, hogy az autóiparnak segítenie kell a menekülteket, ám a jobb élet reményében bevándorlóknak menniük kell Németországból.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top