Aktuális

Borulhat az Erzsébet-utalványra és a SZÉP-kártyára alapozott cafeteria rendszere

Megtámadta az Európai Bizottság a magyar cafeteria 2012-ben bevezetett rendszerét. Az Európai Bíróság mellett működő főtanácsnok elmarasztalta a magyar kormányt, ami a cafeteria-rendszer borulását is okozhatja.

A magyar kormány 2012-ben vezette be a jelenleg használatos cafeteria-rendszert, döntésével létrehozta a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt, mindeközben megvonta a korábbi étkezési jegyeket kibocsátó francia Edenred, Le Cheque Déjeuner és Sodexo cégektől a forgalmazási jogot. Az  Európai Bizottság még 2011 novemberében szólította fel hazánkat, módosítson a cafeteria rendszer bevezetésének szabályain. Mivel ez nem történt meg, a Bizottság beperelte Magyarországot az Európai Bíróságnál.

A per jelenlegi állása szerint a bíróság mellett működő főtanácsnok a Bizottság érveivel ért egyet, és ha a bíróság elmarasztalja hazánkat, amire igencsak nagy az esély, az a jelenlegi cafeteria-rendszer borulásához vezethet. Az Európai Bizottság álláspontja szerint ugyanis a monopólium, illetve a kibocsátók körének indokolatlan korlátozása megsérti az unió belső piacán a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

Borulhat az Erzsébet-utalványra és a SZÉP-kártyára alapozott cafeteria rendszere

Az Európai Bíróság pár hónapon belül hozhat döntést az ügyben, egyelőre tehát még nem kell tartani a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalványok megszűntésétől. Ugyanakkor ha a mai iránymutatás szerint jár el a bíróság, akkor vélhetően a monopólium feloldására és a külföldi szolgáltatók piacra engedésére kötelezheti Magyarországot, ami a cafeteria-rendszer újabb átalakítását teszi szükségessé.

További cafeteria témában írt cikk az NLCafén

Forrás: HVG

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top