Aktuális

Zavargás Röszkénél: könnygáz, vízágyú a válasz – frissül!

A Röszke-Horgos közötti régi határátkelőhelyen arcukat eltakaró menekültek négy óra előtt nem sokkal felfeszítették a határt lezáró kaput.

 

**20.18**Ausztria egész nap kísérletezett**

Azt vizsgálták, mennyire viselik jól az autósok, ha óráról-órára megbénítják az M1-es autópálya forgalmát, szúrópróba-szerű járműellenőrzésekkel. Ma 113 menekültet tartóztattak fel az Őrvidéken, közölte a tartomány rendőrfőnöke. Tegnap nyolcezer, hétfőn pedig még 20000 migránst regisztráltak. Az osztrákok közben a stájerországi Spielberg határátkelő nevét tanulgatják: Miklóshalma (Nickelsdorf) után ez lehet a migránsok újabb fő belépési pontja az országukba.

**20.06**A horvátok nem értik**

Miért a zöld határon lépnek be hozzájuk a menekültek? Minden bizonnyal azért, mert attól félnek, hogy ha regisztrálják őket, később Nyugat-Európából Horvátországba küldik őket vissza. A horvát belügyminiszter szerint országa napi 1500 migránst képes elhelyezni, laktanyákban, sátortáborokban. Ma kilencszázan érkeztek Horvátországba.

**19.58**Szlovénia nem enged át senkit**

A szlovén kormány illetékese ma arról beszélt, hogy országa tanult a magyar példából, ellenőrizni fogja a válsághelyzetet és csak olyan bevándorlót enged át Szlovéniánn, akit konkrétan befogad az a nyugat-európai ország, ahová menni kíván.

Szlovénia határellenőrzést vezet be a magyar határon is. A kilencvenes években Szlovénia volt a világon az első olyan ország, ahová mi magyarok útlevél nélkül, személyivel is beutazhattunk 🙁

**19.30**Orbán újabb kerítésekről beszélt**

A Die Presse című lapnak a miniszterelnök elmondta: a magyar-horvát határ egyes szakaszain is kerítést építünk.

**18.15**Eddig 150 menekült sérült meg**

Komolyabb sérülés nem történt, a könnygáz miatt többeknél kialakult bőrpír, sok a ficam, zúzódás is.

**18.00** A menekültek két gyereket dobtak át a kerítésen**

Két gyerek is megsérült a röszkei zavargás során – a menekültek átdobták őket kerítésen. Az öt-hat éves kislány és a fiú egyaránt megsérült.

**17.30**Eddig húsz rendőr sérült meg**

Nem engednek a menekültek ultimátumának a magyar hatóságok – mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó Röszkén. A menekültek közölték, hogy vagy beengedik őket a magyar rendőrök, vagy bedöntik a kerítést. Ezek után indult a támadás, amelyben eddig 20 magyar rendőr sérült meg. 

 **15.50**Szétrúgták a menekültek a határkaput**

Nem volt nehéz dolguk: a kapu néhány rúgást követően kinyílt. A kapu mögött, a magyar oldalon fémkordon áll, mögötte pedig rohamrendőrök, akik könnygázt és vízágyút is bevetettek a kialakult zavargás résztvevői ellen. 

Zavargás Röszkénél: könnygáz, vízágyú a válasz

A menekültek közül néhány agresszív fiatal férfi kövekkel, gyümölcsökkel vizespalackokkal dobálja a kerítés másik oldalán felsorakozott rendőröket, akik válaszul könnygázzal és vízágyúval próbálták megfegyelmezni a dobálókat.

A műveleti terület fölött folyamatosan köröz egy honvédségi helikopter is. 

Cikkeink menekült témában:

  • Lezárta a rendőrség a déli határt
  • Zsaruellátó: a Röszkén dolgozó rendőröknek gyűjtenek ételt és italt
  • Az ajtók záródnak  egy éjszaka a röszkei menekülttáborban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top