Aktuális

Menekültügy: rendet kellene tenni a magyarok fejében

A menekültkérdés kapcsán törvényekről, emberi jogokról, gazdasági stratégiáról és emberi sorsokról rengeteg szó esik nap mint nap. Kevesen foglalkoztak viszont eddig a történések pszichológiai vonatkozásaival. Vajon milyen lelki folyamatokat élnek át ezek az emberek?

A TV2 Mokka című műsorában Makai Gábor klinikai szakpszichológus beszélt a kérdésről. A szakember a pattanásig feszült menekülthelyzetről szólva először is leszögezte: érdemes különbséget tenni agresszió és agresszió között, mert a látszat néha csal. Agresszióról a szó szoros értelmében akkor beszélünk, amikor van egy viselkedésforma, melynek célja a pusztítás és a károkozás. De a menekültek esetében nem ez a helyzet. Kívülálló számára félelmet szülhetnek azok a képsorok, történések, amiket a Keletinél történtekről látnak. Ebből a félelemből fakad az, hogy az agresszió és a huligán címkét ráaggatják sokan a menekültekre – mondta a pszichológus. De ezek az emberek nem agresszív típusú emberek, több felvételen is látszik, hogy egymást fékezik meg, amikor valakinek elszabadulnak az indulatai. A bizonytalanság és félelem miatt rendkívül frusztráltak, ez az, ami feszültté teszi őket.

Tehetetlenség, bizonytalanság, félelem

Napokig, hetekig tartó hányattatások után az ember testileg-lelkileg is kimerül. Erre reakció az agresszió bizonyos típusa, de fontos hangsúlyozni, hogy a menekültek viselkedésének célja nem a támadás, hanem a védekezés. Ez egy automatikus, ösztönös válaszreakció az átélt feszültséghelyzetre, ami adott esetben ugyanúgy előjönne minden emberből – belőlünk is.

Édesanyák vannak a Keletiben gyerekekkel, földön fekve alszanak, nem tudnak tisztálkodni, nincsen információjuk arról, hogy mire számíthatnak. A tehetetlenség és a félelem az alapélményük, mi pedig azzal segítünk a legtöbbet, ha ezt az érzésüket csökkentjük – akár információval, akár csak egy jó szóval, odafordulással. Ha megvetjük, támadjuk, elítéljük őket, akkor természetes módon, védekezésként jön elő belőlük az agresszió, mert fenyegetve érzik magukat.

A pszichológus szerint fontos lenne kidolgozni egy tervet arra vonatkozóan, hogyan lehetne őket megszólítani, hogyan lehetne hozzájuk közelebb kerülni. Ha ugyanis csökken a veszély-, nő a biztonságérzetük, akkor ez a fajta agresszió meg fog szűnni, mert ők nem agresszív típusú személyiségek.

A mi hozzáállásunk a kulcs

Makai Gábor úgy látja, a magyar társadalom hozzáállása a menekültkérdéshez sajnos egyértelműen negatív, ami a mi értetlenségünkből és félelmünkből fakad. Meg kell próbálni a menedékkérők nézőpontjába helyezkedni, és kell valami változás, rendet kellene tenni a fejekben, hogy ne ez a fajta utálat legyen az első reakció.

A biztonságérzetük növeléséhez olyan apróságok járulnak hozzá, mint az például, hogy van okostelefonjuk. Lényegében ez az utolsó kapocs, ami az anyaországukhoz, illetve az úti céljukhoz köti őket, s az elveszettségérzetüket csökkenti a mobil és a benne lévő emlékek, képek. És persze az is, ha nem megvetéssel fordulunk hozzájuk, és ellátjuk őket információkkal.

Olvass még a menekültügyről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top