Aktuális

Menekültügy percről percre: menekültekkel teli szerelvények indultak el a Keletiből

<ul style="list-style-type: disc;"><li>Elindult egy menekültekkel teli szerelvény a Keleti pályaudvarról, de csak Bicskéig ment, táborba viszik a menekülteket</li><li>Beengedték a menekültek a Keleti pályaudvar csarnokába, akik megrohamozták a vonatokat, Budapestről azonban nem indulnak közvetlen vonatok Nyugat-Európába</li><li>A bécsi rendőrség ellenőrzés nélkül továbbengedi az osztrák fővárosba érkező menekülteket</li><li>4 év börtönbüntetésre ítéltek egy embercsempészt</li></ul>

**20.30**Menjél vissza! Szerbia!**

A The New York Times tudósítója, Nabih Bulos, aki a Bicskén délután félreállított vonaton is a menekültekkel volt, videót tett közzé, amin állítólag menekült csoportot fújnak le a szerb határon maró hatású sprével, miközben a címbelit mondják nekik. A csoportban gyerekek is vannak. A felvétel két részből áll.

**19.24**Így látják a gyerekek**

Menekült gyerekek rajzai a Keleti pályaudvarról. A sorozat a The Wall Street Journalban jelent meg, Fehér Margit írta és Süveg Áron fotózta.

Menekültügy percről percre: menekültekkel teli szerelvények indultak el a Keletiből

Így éldegélt a nyolc éves Mitra Afganisztánban

**18.40**Határvédelem, együttélés**

Fair elbánást várunk az EU-tól, ne akadályozzanak bennünket a schengeni rendszer szerinti határvédelemben. Görögország ellen 2009 óta zajlik kötelezettségszegés miatti eljárás a határőrizet hiányosságai miatt. A schengeni határokon csak a kijelölt határátkelő helyeken, a nyitvatartási órákban lehet belépni. 175 km-en keresztül nem játszhatunk “adj király katonát” a rendőrökkel. Annyi rendőr nincs.

Jogunk van ahhoz, hogy ne akarjunk együtt élni nagy számú muszlim közösséggel, történelmi tapasztalataink okán. A nyugat-európai országokban más a helyzet, ők ezt az utat választották.

**18.30**A kvóta-kérdésről, menekült-elhelyezésről** 

Magyarország semmiféle spekulációnak nem részese, ami a kvótákat illeti. A már itt levőkről szólva a miniszterelnök azt mondta: azok az emberek nem hozzánk, Szlovákiába, vagy Észtországba vágynak, hanem Németországba. Orbán szerint, akik a kvótát javasolják, azok is tudják, hogy nem megoldás, attól nem fognak kevesebben jönni. Tiszaföldvár remek hely, de az érkezők Berlint választják. Ceterum censeo: a határokat meg kell védeni. Cél az lehet, hogy az embereket közel tartsuk a szülőföldjükhöz, ott kell megoldani az emberhez méltó ellátásukat. Az Európai Uniónak fizetnie kell azért, ahogyan pl. a válságot menedzselte Líbiában.

**18.25**Civil segítők szevasztok!**

Orbán Viktor: a menekülteket segítő civilek nagy munkát, értékes munkát végeznek. Köszönettel tartozunk ezért! Az állam biztosította szállást, ételt, pénzt a befogadó állomásokon lehet igénybe venni.

**18.23**A déli határt védjük**

A tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet bevezetéséről Orbán azt mondta: Magyarországnak két választása van: az osztrák határt védi vagy a déli határt védi. “Mi a szükséges ellenőrzéseket a déli határon fogjuk elvégezni.” Minden regisztrált elutazhat az ellátó helyekre, vagy kérésére oda szállítják. A Merkel-nyilatkozat óta sokan nem hajlandóak a gyűjtőpontokra utazni.

**18.13**Orbán:ez egy blöff!**

Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre blöffnek nevezte azt a sajtóértesülést, amely szerint az Európai Bizottság 54000 menekültet telepítene át Magyarországról.

**17.30**Majd a civilek**

Osztrák civilek egy csoportja a Facebookon szerveződik azért, hogy autóikkal Magyarországról Ausztriába szállítsanak menekülteket. Szerintük Ausztria és Németország tétlenül szemléli, amint hazánk “meggátolja a továbbjutásban az érvényes menetjeggyel rendelkezőket”.

**17.10**Nem akar semmit**

Az a 39 főként szír menekült, akiket Nagyszentjánosnál szedtek le a vonatról. Ülnek a földön, az ételt, vizet nem fogadják el. Ausztriába szeretnének menni. 

**16.54**54 ezer menekült**

A Die Welt értesülése szerint az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A dolog szépséghibája, hogy ezidáig még a májusban megajánlott negyvenezres kvóta sem lett kimerítve. 

**16.44**Bicske, végállomás**

Egy rendőr az origo tudósítójának elárulta: a rendőrök mindenkit a település befogadó állomására fognak kísérni a veszteglő szerelvényről.

**16.00**Mégsem műveleti terület**

Az ORFK határozottan cáfolta, hogy műveleti területté nyilvánították volna a bicskei vasútállomást. Az újságírók most az állomásépület tetejéről figyelik az eseményeket, a menekült szállító vonatot.

**15.30**Bűvészkedés a szavazatokkal**

Nem jött össze elegendő igen szavazat ahhoz, hogy a Fidesz két nap alatt elfogadtassa a parlamenttel tervezett menekült ügyi törvénycsomagját. A 13 törvény módosítását igénylő salátatörvény gyorsított megszavazásához el kell térni a házszabálytól, amihez négyötödös többség kell. 146 igen és 41 nem szavazattal végül nem sikerült a szükséges többséget összeszedni. Ezért pénteken csak a feles törvények módosítását szavazhatja meg a parlament. A kétharmados rendőrségi illetve honvédelmi törvény módosítása nélkül azonban a törvény vajmi keveset ér, ezért ismét össze kell majd hívni a képviselőket a törvénymódosításhoz. És akkor is kell majd legalább egy ellenzéki képviselő a kétharmadhoz.

**14.50**Műveleti területté nyilvánította**

A rendőrség a bicskei vasútállomást. Ez persze azzal jár, hogy az újságírókat is letessékelik a peronokról. A menekült emberek pedig a szemerkélő esőben várakoznak.

**14.40**Bp. Keleti – Sopron**

A nyugati határszélre induló vonatra már egy menekült sem akar felszállni a Keletiben – saját tájékoztatási rendszerük eszerint megbízhatóan működik. Megneszelték, hogy Bicskénél nyugatabbra vonaton csak érvényes útiokmányokkal lehet eljutni, egyébként az ideiglenes befogadó táborba viszik őket a vasútállomásról a rendőrök.

 

**13.48**Helyszín: Bicske, ahol egy férfi és felesége a kisgyerekükkel a sínekre fekve próbál ellenállni, hogy a menekülttáborba vigyék**

**13.24**Bicskén visszaszállnak a menekültek vonatra**

A rendőrség sorfala között a menekültek sorra szállnak vissza a Bicskén veszteglő vonatra. A tudósítók beszámolója szerint a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróból a rendőrök visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy 100 menekültet, akiknek a zöme felnőtt férfi, de a csoportban néhány nő és gyerek is látható volt.

Illegális bevándorlók felszállnak egy Győrbe tartó vonatra
Aki tud, a Győrbe tartó vonatra száll fel – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

**12.54**Újabb szerelvény indult el a Keletiből**

Elindult csütörtökön, dél után az a vonat a Keletiből, amelyet nem sokkal azelőtt toltak be a pályaudvarra. Menekültek előbb tömegesen szálltak fel a szerelvényre, később azonban többen leszálltak. A vasúttársaság utastájékoztató rendszere szerint a vonat Tatabánya, Győr felé tart és Bicskén is megáll.   

egy Sopronba tartó vonaton a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Menekültek egy Sopronba tartó vonaton –  MTI Fotó: Balogh Zoltán

A peronokon tartózkodó menekültek először pillanatok alatt ellepték a vonatot, annak ellenére, hogy a hangosbeszélő folyamatosan tájékoztatja őket: minden Nyugat-Európába tartó vonatot töröltek. Később többen leszálltak, de a vonat indulásakor is sokan voltak a szerelvényen. (MTI)

**12.38**Bicskén megállt a migránsokkal teli vonat, buszokhoz kísérik a bevándorlókat**

Megállt Bicskén a menekültekkel teli vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról. A rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz próbálják kísérni a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket. Mindenkit leszállítanak, aki nem rendelkezik érvényes okmányokkal. A helyszínen mintegy húsz rendőrségi jármű látható, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok. A helyszínen tolmács segítségével tájékoztatják a migránsokat, hogy a táborban étel és szállás várja őket, valamint hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni.

A migránsokat kisebb csoportokban próbálják a buszokhoz kísérni, ugyanakkor a bevándorlók azt skandálják, hogy “No camp!” vagyis nem akarnak a táborba menni, és tüntetőleg a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróban maradtak. (MTI)

**12.33**Kitolt a MÁV a menekültekkel?**

Egy újabb elképesztően abszurd részlet a Keletiből. Ha valaki szeretné visszaváltani a jegyét (amit korábban még…

Posted by MigSzol Csoport on Wednesday, September 2, 2015

**11.58**Elindult egy menekültekkel teli szerelvény a Keletiből Sopron felé**

A szerelvényről korábban a bevándorlók úgy hitték, hogy eljutnak vele Nyugat-Európába, ezért tömegesen szálltak fel rá, a GYSEV-szerelvény azonban Sopronba tart. A vonatra sok rendőr is felszállt. Az MTI tudósítójának beszámolója szerint a Keleti pályaudvar csarnokában egy másik peronon kisebb dulakodás alakult ki ,mintegy 20 migráns között, de a rendőrök másodpercek alatt helyreállították a rendet. (MTI)

MTI Fotó: Balogh Zoltán
Ők feljutottak a vonatra – MTI Fotó: Balogh Zoltán

**11.48**4 napos kisbaba a Keletinél**

**11.10**Így húzzák le a menekülteket Budapesten**

A hivatalos tarifa többszöröséért viszik taxisok a menekülteket Budapesten. A taxiórát sem kapcsolják be és számlát sem adnak nekik. Mások müncheni vonatjegyet ígérve nyerészkedtek a menekülteken. Folytatás itt.

**11.05**Menekültek szállnak fel a Sopronba tartó vonatra**

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Mindenki fel akar jutni – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Akik nem férnek fel, a peronon várakoznak – MTI Fotó: Balogh Zoltán

**10.40**Busznak ütköztek menekülő embercsempészek**

Busznak ütközött egy határsértőket szállító kisteherautó csütörtök reggel Ásotthalomnál, az embercsempészek elmenekültek a helyszínről. A kisteherautóban 35 határsértőt találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat. Közülük egy férfi sérült meg, a buszban anyagi kár keletkezett. Egy mezőőr az embercsempészek követése közben könnyebb sérülést szenvedett.

**10.32**Az osztrákok továbbengedik a menekülteket**

Ellenőrzés és regisztráció nélkül továbbengedik az osztrák fővárosba érkező menekülteket – közölte a bécsi rendőrkapitány. (MTI)

**10.18**Megrohamozták a vonatokat a menekültek**

llegális bevándorlók egy Győrbe tartó vonaton a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Menekültek egy Győrbe tartó vonaton – MTI Fotó: Balogh Zoltán
llegális bevándorlók egy Győrbe tartó vonaton a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nyugat-Európába tartó vonatra azonban nem mehetnek fel – MTI Fotó: Balogh Zoltán

**9.55**Várhatóan ma este is lesz rajzfilmvetítés a menekült gyerekeknek**

Ma esti vetítés – Tom és Jerry a Keleti Pályaudvar aluljárójában. Este 11ig itt leszünk, aztán ha bírjuk erővel, holnap is jövünk.

Posted by Event Studio on Wednesday, September 2, 2015

**9.35**Most ezekre van nagy szükség a pályaudvarokon**

Adománylista szeptember 3. csütörtök (a lista naponta változik):⚠ VÁLTOZÁSOK:- ma megnyílik új adományközpontunk a…

Posted by Migration Aid on Wednesday, September 2, 2015

**9.29**4 évet kapott egy embercsempész**

Gyorsított eljárásban 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy román férfit, aki néhány héttel ezelőtt 12 külföldi állampolgárt fejenként 500 euró ellenében próbált Németországba csempészni. A román állampolgárságú férfi ismeretlen társával megállapodott abban, hogy a nyolc szír és négy afgán állampolgárt fejenként 500 euró körüli összegért Ausztrián keresztül Németországba szállítja. Augusztus 2-án hajnalban vette fel a külföldieket, akiknél nem volt az államhatár átlépésére jogosító okmány, és elindult velük a magyar-osztrák határ irányába. A gépkocsit azonban még a főváros IX. kerületében megállították a rendőrök, és előállították a 36 éves román férfit. (MTI)

Elfogott határsértők az M5-ös autópálya röszkei pihenőjében 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Elfogott határsértők az M5-ös autópálya röszkei pihenőjében – MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

**9.12**Újabb panaszt nyújtott be a TASZ**

A menekültellenes kormányzati plakátokat javító ügyfeleink nem követtek el bűncselekményt! Éljen! A gyanúsítás megszü…

Posted by TASZ on Wednesday, September 2, 2015

**8.52**Tele vannak a peronok menekültekkel a Keletiben**

Beengedték a menekülteket a Keleti pályaudvar csarnokába csütörtök reggel. Visszavonták a rendőröket, akik eddig lezárva tartották a főbejáratot és az oldalbejáratokat is ellenőrizték. A menekültek, akik Nyugat-Európába akarnak utazni, benyomultak a pályaudvar csarnokába, tele vannak a peronok. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztat, hogy a Nyugat-Európába induló nemzetközi járatokat törölték, a belföldiek azonban elindulnak. (MTI)

Illegális bevándorlók a budapesti Keleti pályaudvar aluljárójában 2015. szeptember 3-án. A rendőrség nem engedi őket felszállni a Németországba induló vonatra. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Így telt az éjszaka a Keletiben – MTI Fotó: Balogh Zoltán

**8.47**Budapestről nem indulnak közvetlen vonatok Nyugat-Európába**

Csütörtöktől Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága érdekében döntött így, “további intézkedésig”. A nemzetközi jegyeket a menetrend szerinti belföldi járatokon elfogadják.

A jelenlegi helyzetben Nyugat-Európába csak a nyugati, illetve az északi határ közvetlen közelében lévő állomásokról lehet utazni külső vasúttársaságokkal, Hegyeshalomról és Szobról. Azért fogadják el a belföldi járatokon a nemzetközi jegyeket, hogy ezekre az állomásokra el tudjanak jutni a Nyugat-Európába tartó utasok. (MTI)

Olvass még a menekültügyről az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top