Aktuális

Népszerűbb a marihuána, mint a dohány

Harmincöt éve nem látott szintre nőtt a napi rendszerességgel marihuánafogyasztó egyetemisták aránya az Egyesült Államokban. Ma már inkább szívnak füves, mint hagyományos cigarettát.

A Michigani Egyetem felmérése során a kérdezett egyetemisták hat százaléka jelezte, hogy napi rendszerességgel él könnyű droggal. Ez jelentős növekedés a 2007-ben mért 3,5 százalékhoz képest, de elmarad az 1980-ban feljegyzett 7,2 százaléktól. A kevésbé rendszeres marihuánafogyasztás aránya kisebb arányban növekszik.

A válaszadók öt százaléka kemény dohányos, ami jelentős csökkenés az 1999-es 19 százalékhoz képest. A tanulmány vezető szerzője, Lloyd Johnston szerint “egyértelmű, hogy az egyetemisták körében az elmúlt hét-nyolc évben nőtt a marihuánafogyasztás mértéke”, csakúgy, mint a végzős középiskolásoknál.

A marihuánafogyasztásra vonatkozó törvények lazítása országszerte hozzájárulhatott a – könnyű drogra egyre inkább ártalmatlan szerként tekintő – tinédzserek és fiatal felnőttek fűhasználatának növekedéséhez. A tanulmány szerint a 19–22 éves végzős középiskolások 35 százaléka vélte úgy 2014-ben, hogy a rendszeres fűfogyasztás veszélyes, míg 2006-ban ez az arány még 55 százalék volt.

Lassan népszerűbb lesz, mint a dohánylevél

Colorado és Washington állam 2012-ben engedélyezte a szer rekreációs használatát, majd Oregon, Alaszka és a szövetségi fővárost magában foglaló Columbia kerület is követte a példát.

A különböző tiltott szerekkel élő egyetemisták aránya tavaly 41 százalékra emelkedett – 2006-ban 34 százalék volt. Az 1980 óta évente elkészített felmérés idén 1000–1500 nappali tagozatos egyetemista bevonásával készült.

További anyagaink a marihuánáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top