Aktuális

Megerősítik a nemzetközi vonatok biztonságát Európában

Bevezetik a névre szóló jegyeket és fokozzák a járőrözést.

Megerősítik a nemzetközi vonatok biztonságát Európában – jelentette be Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter nyolc nappal az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen történt lövöldözés után.

Csomagellenőrzés felszállás előtt

Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svájc belügyminiszterei szombaton tárgyaltak Párizsban, és a tanácskozás után kiadott közös nyilatkozatban az utas- és csomagellenőrzés megerősítésére, a névre szóló jegyek bevezetésére és fokozottabb járőrözésre szólítottak fel a főbb nemzetközi vonatokat illetően. Fokozni akarják ugyanis a titkosszolgálati együttműködést a feltételezett dzsihadisták ügyében.

wikimedia.org
Thalys expresszvonaton történt a lövöldözés – Forrás: wikimedia.org

Szakértők szerint lehetetlen minden egyes utast és csomagot ellenőrizni az európai vasúthálózat megbénítása nélkül.

Lefegyverezték a merénylőt

Az Amszterdam és Párizs között több száz kilométeres sebességgel közlekedő Thalys expresszvonaton a lövöldözés Belgium területén történt. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette, majd a rendőrség letartóztatta. A géppisztollyal, automata pisztollyal és késsel felfegyverkezett támadó francia rendőrségi források szerint Ajjúb al-Kazzáni, egy 26 éves marokkói férfi. A lövöldöző férfi minden valószínűség szerint kapcsolatban állt a radikális iszlám mozgalommal.

Biztonság: rés a pajzson

A Belgium, Franciaország, Hollandia és Németország között közlekedő Thalys vonatokon a Párizst Londonnal és Brüsszellel összekötő Eurostar-járatokkal ellentétben nem világítják át a csomagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top